SKŁADNIKI:
( tortownica 18cm )
SPÓD:
* herbatniki – 100 g
* kakao – 1 łyżka
* masło – 2 łyżki
MASA:
* ser biały mielony – 500 g
* mascarpone – 150 g
* śmietana 30% – 50 g
* jajko – 2 szt
* masło – 1 łyżka
* cukier puder – 3 łyżki
* mleczna czekolada – 50 g
* kakao – 2 łyżki
DODATKOWO :
* masło czekoladowe
* mleczna czekolada – 50 g
* śmietana 30% – 2 łyżki
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
SPÓD:
Ciastka drobno siekamy razem z kakao.
Dodajemy roztopione masło i wszystko razem dokładnie mieszamy.
Wykładamy do tortownicy wyłożonej NA SPODZIE folią aluminiową i delikatnie ugniatamy.
MASA SEROWA:
Ser biały mielony mieszamy z mascarpone i śmietaną 30%.
Dodajemy po 1 jajku i cały czas miksujemy.
Czekoladę roztapiamy ( w kąpieli wodnej ) i lekko przestudzoną , ale płynną dodajemy do masy serowej.
Wlewamy roztopione masło , dosypujemy kakao i cukier puder.
Wszystko razem bardzo dokładnie mieszamy.
Wlewamy do tortownicy , a następnie wkładamy do nagrzanego na 180C piekarnika na ok. 80-90 minut – czas pieczenia w pewnym stopniu zależy również od mocy i jakości naszego piekarnika , dlatego musimy go dostosować indywidualnie ( mój się piekł 80 minut ).
Zostawiamy do całkowitego ostudzenia ( u mnie przez noc ).
CAŁOŚĆ:
Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej z 2 łyżkami śmietany.
Wylewamy na duży talerz , wygładzamy i zostawiamy do zastygnięcia ( ale nie całkowitego stwardnienia ).
Ostrym nożem wycinamy wstążki , podważając z boku.
Roztopionym masłem czekoladowym smarujemy sernik a następnie obficie posypujemy czekoladowymi wstążkami.
Gotowe!