Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

SERNIK NA ŚWIĘTA - CZEKOLADOWY

Intensywnie czekoladowy , ale nie gorzki … Delikatny … Niesamowicie kremowy i puszysty … Dzięki dodatkowi polewy z masła czekoladowego i wstążek z czekolady nabiera iście królewskiego charakteru.

SKŁADNIKI:
( tortownica 18cm )

SPÓD:
* herbatniki – 100 g
* kakao – 1 łyżka
* masło – 2 łyżki

MASA:
* ser biały mielony – 500 g
* mascarpone – 150 g
* śmietana 30% – 50 g
* jajko – 2 szt
* masło – 1 łyżka
* cukier puder – 3 łyżki
* mleczna czekolada – 50 g
* kakao – 2 łyżki

DODATKOWO :
* masło czekoladowe
* mleczna czekolada – 50 g
* śmietana 30% – 2 łyżki

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

SPÓD:

Ciastka drobno siekamy razem z kakao.

Dodajemy roztopione masło i wszystko razem dokładnie mieszamy.

Wykładamy do tortownicy wyłożonej NA SPODZIE folią aluminiową i delikatnie ugniatamy.

MASA SEROWA:

Ser biały mielony mieszamy z mascarpone i śmietaną 30%.

Dodajemy po 1 jajku i cały czas miksujemy.

Czekoladę roztapiamy ( w kąpieli wodnej ) i lekko przestudzoną , ale płynną dodajemy do masy serowej.

Wlewamy roztopione masło , dosypujemy kakao i cukier puder.

Wszystko razem bardzo dokładnie mieszamy.

Wlewamy do tortownicy , a następnie wkładamy do nagrzanego na 180C piekarnika na ok. 80-90 minut – czas pieczenia w pewnym stopniu zależy również od mocy i jakości naszego piekarnika , dlatego musimy go dostosować indywidualnie ( mój się piekł 80 minut ).

Zostawiamy do całkowitego ostudzenia ( u mnie przez noc ).

CAŁOŚĆ:

Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej z 2 łyżkami śmietany.

Wylewamy na duży talerz , wygładzamy i zostawiamy do zastygnięcia ( ale nie całkowitego stwardnienia ).

Ostrym nożem wycinamy wstążki , podważając z boku.

Roztopionym masłem czekoladowym smarujemy sernik a następnie obficie posypujemy czekoladowymi wstążkami.

Gotowe!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak