Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

SERNIK NA ŚWIĘTA - CYTRYNOWY Z KISIELEM

Delikatnie kwaskowy smak świetnie współgra ze słodyczą pozostałych składników. Łatwy , szybki …. i niesamowicie smaczny! Ps. niezwykle puszysty!

SKŁADNIKI :

 

* twaróg mielony – 700 g

 

* masło – 50 g

 

* jajko – 7 szt

 

* cukier – 250 g

 

* kisiel cytrynowy – 2 op

 

* mąka ziemniaczana – 40 g

 

* sok cytrynowy – 3 łyżki

 

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA :

Masło roztapiamy.

Oddzielamy żołtka o białek.

Żółtka dodajemy do sera. , mieszamy.

Wsypujemy kisiel , mąkę ziemniaczaną i wlewamy masło i sok z cytryny.

Wszystko razem dokładnie miksujemy.

Białka ze szczyptą soli ubijamy na sztywno , pod koniec ubijania dodajemy cukier.

Delikatnie dodajemy do masy serowe i dokładnie mieszamy.

Dno tortownicy ( 24cm ) wykładamy papierem , boki smarujemy masłem.

Wlewamy masę serową.

Boki tortownicy owijamy potrójną warstwą ręcznika papierowego – robimy opaskę , zapinamy.

Piekarnik nagrzewamy na maksimum ( góra-dół).

Piekarnik nagrzej do maksymalnej temperatury i ustaw na grzanie góra-dół.

Ręcznik papierowy moczymy / zraszamy.

Tortownicę umieszczamy w większej blasze , wstawiamy do gorącego piekarnika na 10 minut.

Po tym czasie temperaturę zmniejszamy do 160C i ponownie moczymy ręcznik papierowy.

Do brytfanki wlewamy 1/2 szkl. wody – wszystko to zapobiegnie pękaniu sernika i sprawi , że będzie on delikatny ,mokry, kremowy.

Pieczemy ok. godzinę , studzimy w zamkniętym piekarniku.

Posypujemy cukrem pudrem!

Smacznego!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak