Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

SERNIK NA ŚWIĘTA - CAPPUCCINO

Biszkopty nasączone słodką kawą cappuccino pokryte puszystą serową pianką z dodatkiem mleka w proszku i obsypane kakaem i cukrem pudrem tworzą obłędną całość , która z całą pewnością zachwyci nie tylko kawoszy.

SKŁADNIKI:

** okrągłe biszkopty – 2 op

** masło – 200 g

** żółtko – 3 szt

** cukier puder – 4 łyżki

** mleko w proszku – 2 szkl

** ser biały wiaderkowy – 500 g

** żelatyna – 3 łyżki

** kawa rozpuszczalna – 3 łyżeczki

** mleko – 70 ml

DODATKOWO :

** kakao – cukier puder do posypania

 

 

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA :

Kawę rozpuszczalną zalewamy  0,5 szkl gorącej wody , dodajemy mleko i dokładnie mieszamy.

Żelatynę rozpuszczamy w ok. 0,5 szkl ( nie więcej ) gorącej wody , dokładnie mieszamy i odtawiamy do przestudzenia.

Blachę ( u mnie 20×24 ) wykładamy folią spożywczą.

Na dnie układamy zanurzane w kawie biszkopty.

Żółtka ubijamy z cukrem pudrem na puszystą masę.

Masło ucieramy i nie przerywając ucierania dodajemy ubite żółtka.

Łyżka po łyżce dodajemy ser biały , a następnie wsypujemy mleko w proszku – dokładnie miksujemy.

Dodajemy żelatynę i jeszcze raz mieszamy.

Masę wylewamy na blachę , wygładzamy wierzch.

Przykrywamy kolejną porcją namoczonych w kawie biszkoptów.

Wstawiamy do lodówki na kilka godzin ( a najlepiej całą noc ).

Po zastygnięciu posypujemy obficie cukrem pudrem i kakaem.

Smacznego!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak