Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

SERNIK NA ŚWIĘTA - AMARETTO Z RICOTTY

Delikatny , kremowy , miękki .. rozpływający się w ustach … Niesamowicie pachnie amaretto , dzięki czemu przywodzi na myśl włoskie słońce i szalone wakacje!

SKŁADNIKI :

( blacha 20 x 24 cm )

* ricotta – 750 g

* likier Amaretto – 5 łyżek

* olejek do ciast migdałowy – kilka kropel

* drobny cukier – 150 g

* jajko – 5 szt

* śmietana 30% gęsta – 100 g

*skórka z limonki – 1 łyżeczka

 

 

 

UWAGA!

Sernik Amaretto z ricotty robi się błyskawicznie , ale wymaga długiego chłodzenia.

Po tym czasie smakuje obłędnie , więc jest to sernik raczej dla cierpliwych ;)

Blachę natłuszczamy masłem , delikatnie obsypujemy bułką tartą.

Ricottę miksujemy z cukrem na gładką masę , a następnie nie przerywając miksowania dodajemy po 1 całym jajku.

Po wymiksowaniu dodajemy gęstą śmietanę , olejek do ciast , skórkę z limonki i likier , a następnie delikatnie , ale dokładnie mieszamy.

Masę wylewamy na blachę i wkładamy do nagrzanego na 180C piekarnika na ok. 10 minut.

Następnie zmniejszamy temperaturę do 160C i pieczemy ok. 50-60 minut ( uważamy by sernik nie spalił się z góry – jeśli tak się będzie działo nakrywamy go papierem do pieczenia. )

Po tym czasie wyłączamy piekarnik  i przy uchylonych drzwiczkach studzimy sernik przez ok. 2-3 godziny ( musi całkowicie wystygnąć! ).

Po tym czasie wkładamy je do lodówki na kolejne 3 godziny.

Oprószamy cukrem pudrem i zajadamy!

Smacznego!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak