Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Sekret udanych wypieków

Każdy z nas pragnie by nasze wypieki były zawsze udane: pięknie wyrastały podczas pieczenia, były bez zakalców i smakowały naszej rodzinie.

 

 

Poniżej przedstawiam kilka porad, które sprawią że wypieki będą idealne:

 

 

 

BISZKOPT:

 

  • Jajka muszą mieć temperaturę pokojową, przed przystąpieniem do pieczenia biszkoptu należy wyciągnąć je kilka godzin z lodówki.
  • Mąkę należy zawsze przesiewać przez sitko, dzięki temu ciasto będzie bardziej puszyste.
  • Mąkę zanim dodasz do ciasta, najpierw wymieszaj z proszkiem do pieczenia.
  • Przed przystąpieniem do ubijania piany z białek należy dodać szczyptę soli.
  • Aby ciasto nie opadło, w pierwszych 15 minutach pieczenia nie można otwierać drzwiczek piekarnika.

biszkopt

 

Biszkopt przed pieczeniem

 

biszkopt

Biszkopt po upieczeniu

 

 KRUCHE CIASTO:

  • Stosować proporcje wagowe: 1 część cukru, 2 części tłuszczu i 3 części mąki.
  • Ciasto przed pieczeniem należy nakłuć widelcem – ciasto lepiej się upiecze i będzie równomierne.
  • Składniki ciasta kruchego (prócz margaryny), muszą mieć temperaturę pokojową.
  • Margarynę do ciasta dodajemy schłodzoną (z lodówki).
  • Ciasto w początkowej fazie siekamy nożem, po czym zagniatamy ciasto rękoma
  • Ciasto należy wyrobić szybko, by zapobiec zagrzaniu się składników.
  • Ciasto przed wyłożeniem do blaszki należy schłodzić w lodówce.

 

UBIJANIE PIANY:

 

Dobrze ubita piana to taka, która po odwróceniu naczynia do góry dnem nie wypływa z naczynia:

 

- białka przed ubijaniem należy schłodzić

- białka starannie oddzielić od żółtek ( tak by w białkach nie znalazło się żółtko - spowoduje to, że piana się nie ubije).

- do ubijanych białek dodać szczyptę soli

piana

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak