Schabowy w różnych odsłonach

Opublikowano: 10.03.2017
Autor: anka1988
Schabowy w różnych odsłonach
Każdy z nas uwielbia tradycyjnego schabowego, jednak można go urozmaicić i nie wielka zmiana sprawi, że będzie on zupełnie inny w smaku.

Któż nie zna schabowego? Pewno przyrządzony przez każdego z nas będzie inaczej smakował. Są różne sposoby jego przygotowania, jedni rozklepują go bardzo cienko, drudzy zaś wolą grubszy kawał. Panierują w mące, rozbełtanym jajku i bułce tartej. Ja od pewnego czasu lubię sporządzić masę jajeczną: jajko rozmieszać z mąką, zamoczyć w niej schabowego i panierować w bułce tartej.

Bułkę tartą można zastąpić rozkruszonymi płatkami kukurydzianymi, czy wiórkami kokosowymi.

Co zrobić by tradycyjny schabowy nie był nudny? Jak go urozmaicić? Otóż, polecam kilka moich propozycji:

Połączenie majonezu i ketchupu nadaje tradycyjnemu schabowemu innego nowego smaku.

SCHABOWY KETCHUPOWO-MAJONEZOWY

2 kotlety schabowe
1 jajko
2 łyżki majonezu
1 łyżka ketchupu pikantnego
1 ząbek czosnku
bułka tarta do panierowania
sól do smaku
tłuszcz do smażenia

Kotlet schabowy rozbić za pomocą tłuczka, osolić. Jajko rozbełtać w miseczce, wymieszać z majonezem, ketchupem i czosnkiem wyciśniętym przez praskę. Kotlety panierować w masie jajecznej i bułce tartej. Smażyć na rumiano na tłuszczu. Schabowy w różnych odsłonach

Kotlet schabowy ze serem

6 plastrów schabu bez kości po ok. 1 cm
6 plasterków sera żółtego
musztarda
sól, pieprz do smaku

Panierka:
Mąka pszenna
jajko
2 łyżki mleka 3,2%
bułka tarta

Schabowe bardzo cienko rozbić, posypać solą i pieprze oraz posmarować z wierzchu musztardą. Zwinąć roladki. Jajko rozbełtać widelcem wraz z mlekiem. Roladki panierować w mące, jajku i bułce tartej. Roladki smażyć na rozgrzanym tłuszczu.Schabowy w różnych odsłonach

Piekielny schabowy dla wielbicieli ostrej kuchni.

Pikantny schabowy

4 kotlety schabowe
1 szklanka bułki tartej
1 łyżeczka ostrej papryki
2 szczypty mielonej papryki chili
1 jajko
1 płaska łyżeczka oregano
1 płaska łyżeczka ziół prowansalskich
0,5 szklanki mąki pszennej
tłuszcz do smażenia
sól do smaku

Kotlety schabowe rozbić, posolić. Bułkę tartą wymieszać z ostrą papryką, papryką chili, oregano i ziołami prowansalskimi. Schabowe panierować w mące, roztrzepanym jajku i bułce tartej z przyprawami. Kotlety smażyć na rozgrzanym tłuszczu. Schabowy w różnych odsłonach

Kotleciki mają lekki posmak cebuli, podane z pieczarkami i cebulka smakują wyśmienicie.

Kotleciki cebulowe z pieczarkami

Kotlety:
4 kotlety schabowe
1,5 cebuli
1,5 szklanki mleka
1/2 łyżeczki pieprzu
szczypta ostrej papryki
tłuszcz do smażenia

1 jajko
mąka pszenna, bułka tarta do panierowania

Pieczarki z cebulką:
30 dag pieczarek
2-3 cebule
tłuszcz do smażenia

Kotlety rozbić za pomocą tłuczka. Cebulę pokroić w piórka, dodać do mleka. Dodać pieprz i ostra paprykę, wrzucić schabowe. Włożyć do lodówki na ok. 4-5h. Po upływie 4-5h schabowe panierować w mące, jajku i bułce tartej. Kotleciki usmażyć na rozgrzanym tłuszczu. Cebulę pokroić w grubą kostkę, przesmażyć kilka minut, dodać pokrojone w półplasterki pieczarki, smażyć do miękkości, przyprawić do smaku pieprzem. Kotleciki podawać polane pieczarkami z cebulką. Schabowy w różnych odsłonach

Znudziły Ci się tradycyjne kotlety schabowe, spróbuj z panierką kokosową.

Schabowe w kokosowej panierce

4 plastry schabu
szklanka kokosu
1/4 szklanki mąki pszennej
1 jajko
2 łyżki mleka
tłuszcz do smażenia
sól

Plastry schabu rozbić za pomocą tłuczka. Jajko wbić do miseczki, dodać mleko, rozbełtać. Schabowe posolić i panierować w mące, jajku i wiórkach kokosowych. Kotleciki smażyć na rozgrzanym tłuszczu. Schabowy w różnych odsłonach

A dla osób na diecie lub dbających o linię polecam: nadziewany schab gotowany na parze

5-6 plastrów schabu
1/2 marchewki
2 plasterki sera żółtego
1 kiełbasa
musztarda do posmarowania
Sól, pieprz do smaku

Schab rozbić za pomocą tłuczka. Posmarować musztardą, posolić i posypać pieprzem. Po środku ułożyć pokrojoną w kostkę kiełbasę, plasterek sera żółtego i pokrojoną w słupki marchewkę. Zwinąć w sakiewki, osolić z wierzchu. Gotować na parze ok. 1h. Schabowy w różnych odsłonach

prymat