Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Schab z pieczarkami

Proponuję dzisiaj nieco inne podejście do zwykłego kotleta wieprzowego. Inne od tradycyjnego w panierce...

   W zasadzie nie sądzę, aby obce Wam było to inne podejście. Ale prawda jest, że jakikolwiek dodatek do mięsa sprawia, że smakuje inaczej. Dzisiaj z pieczarkami w sosie śmietanowym. Delikatny sos i soczysty plaster mięsa będzie pasował do wszystkiego. Ziemniaczki, makaron, ryż, kasza czy kluseczki - to na co mamy ochotę, będzie tutaj na miejscu.

   Kotlet kotletowi nierówny... Od razu mówię, że 4 duże (bez kości) lub 8 małych. Po to, aby nie poczuć niedosytu. Kotletów nie rozbijam, choć oczywiście można kilka razy uderzyć tłuczkiem - jeśli są grube. Jeśli nie mamy dużej patelni z pokrywką, można przelożyć całość do rondla. Smak całości pozostanie bez zmian, o ile patelnię dobrze wyczyścimy z resztek i zalejemy tym mięso. Tyle uwag na temat, chociaż może jeszcze jedna - pieczarki im mniejsze, tym ładniejsze. Nie zawsze jednak uda się takie kupić, ale jeśli mamy możliwość, to postarajmy się o takie.

 

Schab z pieczarkami

    4 duże kotlety wieprzowe  bez kości (lub 8 małych),
       sól, pieprz Prymat,
       sól czosnkowa Prymat,
       olej do smażenia,
    1 cebula,
  30 dag pieczarek,
125 ml bulionu warzywnego Kucharek,
125 ml słodkiej śmietanki,
    1 łyżeczka mąki,
    1 łyżeczka masła.

   Kotlety umyć, osuszyć i oprószyć solą czosnkową i pieprzem. Cebulę obrać i drobno posiekać. Pieczarki oczyścić i pokroić w plasterki. Masło wymieszać w miseczce z mąką.
   Na dużej patelni rozgrzać olej i usmażyć kotlety z obu stron na złoto. Wyjąć i odłożyć na bok. Na patelnię wrzucić cebulę i pieczarki, lekko posolić i podsmażyć, aż cebula się delikatnie zeszkli. W razie potrzeby dodać trochę oleju. Wlać bulion, dokładnie zeskrobać łopatką resztki z dna patelni, wlać śmietanę i dodać kotlety razem z sokiem, które puściły. Przykryć i dusić na minimalnym ogniu przez 20 minut. Pod koniec duszenia dodać masło i mieszając cały czas poczekać, aż się rozpuści i zagęści sos. Zagotować całość i w razie potrzeby doprawić solą i pieprzem. 

 

Schab z pieczarkami

Jolanta_P-S 20.02.2011 12:25
Ja dzisiaj robię duszony schab w marynacie klasycznej, ale niestety mój syn nie jada grzybów pod żadną postacią, więc pieczarki podaję osobno duszone. http://www.doradcasmaku.pl/przepis/108701/schab-plastry-duszony-w-marynacie-klasycznej-z-sosem.html. Ostatnio też często przygotowuję mięsa w całości podpieczone i uduszone, część kroję w plastry i robię z sosem, pozostałą część mięsa wykorzystuję jako wędlinę na chleb.
borgia 20.02.2011 12:04
:) Jolajka zachęcam jak mogę... Fajnie, że się uśmiechamy, bo ja czytając takie komentarze też zawsze się uśmiecham. A pisząc coś na temat dania, które przyszło mi Wam zaserwować... zależy mi na jasności, lekkości (często humorze, chociaż nie zawsze mi to wychodzi) i zrozumieniu. I w związku z tym - na tym uśmiechu. Choćby to miał być uśmiech jedynie pobłażliwości ;P. Cieszę się, że są Tacy Odbiorcy.
jolajka 19.02.2011 20:57
Fajnie się czyta te Twoje przepisy, mam wrażenie, że od razu po odejściu od komputera, bez wysiłku specjalnego, wszystko się uda, widać w tym co piszesz pasję do gotowania i łapię się na tym, że się uśmiecham.....:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak