Roszponka w moim warzywniaku zagościła po raz drugi. Mała sałatka o drobnych listkach najczęściej gości w moich sałatkach.
Kilka słów o roszponce:
Roszponka znana jest pod kilkoma nazwami jako: roszpunka, rapunkuł, kozłek czy też raszpanka. Jest to roślina jednoroczna lub dwuletnia. Roszponka jest to roślina o wydłużonych liściach, tworzących małą rozetkę. Jest rośliną całoroczną, jednak czas zbioru przypada na wiosnę i jesień. Roszponka ma neutralny, lekko orzechowy smak, dzięki zawartych w niej olejkom eterycznym. Roślina działa pobudzająco na trawienie i kojąco na system nerwowy, ma również działanie uspokajające. Z jej liści przyrządza się przede wszystkim sałatki. Roszponka znakomicie komponuje się z mieszaniną różnych sałat. Możemy nią również dekorować potrawy oraz zupy, jednak spożywanie jej na surowo jest najpewniejszą metodą na wykorzystanie wszystkich bogatych wartości odżywczych. Roszponka to świetne źródło witamin: beta karotenu (prowitaminy A), C, B6 a także witamin B1 i B2 oraz soli mineralnych. Jest ona źródłem żelaza (potrzebnego w stanach osłabienia, kobietom w ciąży i w czasie miesiączki), potasu, manganu, miedzi a także cynku i wapnia. Roszponka jest znakomitym produktem dla odchudzających się - jest niskokaloryczna (zaledwie 21 kcal) oraz dla chorych na cukrzycę i ludzi z podniesionym poziomem cukru - jest niskoglikemiczna.(źródło:odzywianie.info.pl)
Moje smakowite propozycje z roszponką:
SAŁATKA Z GRILLOWANĄ PAPRYKĄ
składniki:
1 średnia papryka czerwona
1 średnia papryka żółta
3 garście mieszanki sałat
10 pomidorków koktajlowych
10 czarnych oliwek
100 g fety
sos sałatkowy paprykowo-ziołowy Prymat
3 łyżki oleju
3 łyżki wody
Składniki na dwa talerze - takie jak na zdjęciu. Papryki przekroić na pół, oszyścić z nasion i ugrillować - ja ugrillowałam na grillu węglowym. Na talerzach ułożyć sałatę - ja dałam masłową, rukolę i roszponkę. Na sałacie ułożyć pokrojoną w paski paprykę, przekrojone na pół oliwki i pomidorki koktajlowe oraz pokrojoną w kostkę fetę. W wyniku układania powstała mi taka fajna kompozycja. Sos sałatkowy wymieszać z olejem i wodą, przed podaniem skropić sałatkę.
SAŁATKA Z SZYNKĄ SZWRACWALDZKĄ I BRZOSKWINIĄ
składniki:
2 garście porwanej sałaty
3-4 plastry szynki szwarcwaldzkiej
1 brzoskwinia
7 kulek małych mozzarelli
3 łyżki oleju rzepakowego
1 łyżeczka sosu włoskiego Prymat
Na talerzu ułożyć sałatę (ja dałam mix-roszponki,masłowej i rukoli). Brzoskwinię obrać ze skórki i pokroić na kawałki. Na sałacie ułożyć kulki mozzareli, kawałki brzoskwini oraz kawałeczki szynki. Olej wymieszać z sosem włoskim i przed podaniem skropić sałatkę.
SAŁATKA MAKARONOWA Z GORGONZOLĄ
składniki:
200 g makaronu kokardki
100 g gorgonzoli
garść roszponki
2 garście orzechów włoskich
4 łyżki oleju lnianego
1 łyżka octu balsamicznego
sól z pieprzem
Makaron ugotować al'dente i przelać zimną wodą. Dobrze osączyć i ułożyć na talerzach. Ser pokroić w kostkę i razem z roszponką ułożyć na makaronie. Orzechy włoskie uprażyć na suchej patelni i również ułożyć na makaronie. Do słoiczka wlać olej i ocet balsamiczny, dodać sól z pieprzem do smaku. Dokładnie wymieszać. Gotowym sosem skropić sałatkę.