Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Sałata cz.2-Rukola

Rukola - pyszna sałata o intensywnym smaku. Bardzo lubie dodawać ja do sałatek.

Rukola obowiązkowo od trzech lat gości w moim warzywniaku. Wszystko zaczęło się od mieszanki sałat, którą kupiłam na sałatkę. Wśród porwanych liści były właśnie te charakterystyczne w smaku listki. Potem spytałam w sklepie czy są dostępne nasionka i tak rukola zawitała do mojego warzywniaka. Rukola bardzo szybko wschodzi niemal tak szybko jak rzodkiewka.  Jest łatwa do uprawy, wysiewam ją głównie pod folią ponieważ jak sieję ją na polu to maleńką już coś  podgryza i potem listki mają takie małe dziureczki. Istnieją różne odmiany rukoli. Najczęściej mam taką o listkach przypominających rzodkiwekę. Niestety raz tylko udało mi się kupić nasionka tej o charakterystycznych listkach.  Rukolę wykorzystuję głównie do sałatek, stosuje jako warzywny dodatek do mięska z innymi dodatkami ale nadziewam nią również roladki oraz robię pesto. 

Kilka słów o rukoli:

Rukola występuje również pod nazwą rokietta siewna. Rośnie w krajach basenu Morza Śródziemnego, lecz uprawiana jest niemal na całym świecie. Rukola jest rośliną kapustowatą. Ma ciemnozielone liście, silny zapach oraz charakterystyczny orzechowy smak. Nadaje się do uprawy balkonowej w doniczkach lub na słonecznym parapecie.

Rukola zawiera spore ilości witamin K, A, C, folianów oraz wapnia, magnezu, potasu i żelaza. Zawiera aminokwasy siarkowe o właściwościach bakteriobójczych, które nadają jej ostry smak. Z tego względu rukola często jest dodawana do potraw o łagodnym czy też mdłym smaku. Warzywo dobrze współgra z kanapkami, pizzą, makaronami, można dodawać je również do innych sałat. Rukola jest dosyć odporna na wysoką temperaturę, dlatego też można ją stosować do potraw gorących.(źródło:kuchnialidla.pl)

Moje przepisy z rukolą:

Roladki z camembertem i rukolą

składniki:

600 g piersi z kurczaka
1 serek camembert
garść rukoli
1 jajko
5 łyżek bułki tartej
2 łyżki siemienia 
olej do smażenia
sól

Pierś kurczaka pokroić wzdłuż w nie za cienkie paski. Rozbić lekko tłuczkiem, oprószyć solą. Serek camembert pokroić na małe kawałki. W rozbite mięso zawinąć kawałek sera i 2-3 listki rukoli. Następnie roladki panierować w roztrzepanym jajku i bułce tartej wymieszanej z siemieniem. Roladki smażyć na oleju na złoty kolor. Podawać z ulubionymi dodatkami. U mnie kuskus i sałatka.

Sałata cz.2-Rukola

Sałatka z jajkiem i wędzonym łososiem

składniki:

2-3 garście rukoli
150 g wędzonego łososia
3 jajka ugotowane na twardo
pół ogórka
4-5 łyżek jogurtu
1 łyżka oleju
1 łyżka soku z cytryny
1 łyżka posiekanego koperku
sól czosnkowa lub ziołowa 

Składniki na dwie porcje . Na talerzach ułożyć rukolę, jajka pokrojone w ćwiartki i plastreki ogórka. Pomiędzy składnikami ułożyć łososia zwinętego w rulonik. Jogurt wymieszać z olejem koperkiem i sokiem z cytryny, do smaku doprawić solą czosnkową. Sosem polać sałatkę i podawać.

Sałata cz.2-Rukola

Makaron z pesto z rukoli, słonecznika i suszonych pomidorów

składniki:

300 g makaronu duże świdry
6-7 pomidorów suszonych z oleju
1 mały ząbek czosnku
40 g rukoli
2 łyżki słonecznika łuskanego 
5-6 łyżek oleju 

Suszone pomidory, rukolę i czosnek wrzucić do rozdrabniacza i lekko rozdrobnić. Dodać słonecznik oraz olej (można równiez uzyć oleju z pomidorków), rozdrobnić na jednolitą masę. Gdyby masa była za sucha dodać więcej oleju. Makaron ugotować, wymieszać z pesto i podawać.

Sałata cz.2-Rukola

Sałatka z kurczakiem i pomidorem

składniki:

2 pomidory
300 g piersi z kurczaka
1 garść rukoli
12 małych kulek mozzarelli
sól, pieprz
1 łyżeczka przyprawy do pomidorów 
3-4 łyżki jogurt
olej


Składniki na dwie porcje. Pierś kurczaka pokroić w kostkę. Oprószyć solą i pieprzem, usmażyć na oleju. Na każdym talerzu ułożyć kilkanaście listków rukoli. Na rukoli ułożyć usmażonego kurczaka, kulki mozzarelli oraz pomidora pokrojonego w małe ćwiartki. Jogurt wymieszać z 2 łyżkami oleju oraz przyprawą do pomidorów, skropić sałatkę.

Sałata cz.2-Rukola

Łosoś w pesto  zapiekany w cieście francuskim

składniki:

500-600 g filetu łososia bez skóry
5 suszonych pomidorków z oleju
40 g rukoli
1 łyżka słonecznika 
1 mały ząbek czosnku
5 łyżek oleju rzepakowego
sól
opakowanie ciasta francuskiego 375 g
jajko lub białko do posmarowania

Do blednera wrzucić rukolę, czosnek, suszone pomidory i słonecznik, dodać olej. Wszystko zblenderować. Łososia oprószyć solą i posmarować otrzymaną masą, odstawić do lodówki na min. godzinkę. Potem łososia zawinąć w ciasto francuskie. Posmarować rostrzepanym jajkiem lub białkiem i wstawić do piekarnika nagrzanego na 200 C, piec ok 20-30 minut aż ciasto ładnie się przyrumieni.

Sałata cz.2-Rukola

 

caralajna 07.07.2014 12:17
:) bardzo smaczne propozycje, kiedyś nie lubiłam rukoli, ale od paru lat wprost uwielbiam.
IwonaDD 05.07.2014 14:11
swietne przepisy z rukolą, zdrowe i pożywne, fajnie mieć taki domowy wawrzywniak, wszystko świeżutkie i aromatyczne:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak