Sałata gości u mnie od maja - kiedy to zrywam pojedyńcze listki na kanapki aż do jesieni. Sieję jej dużo i zazwyczaj kilka odmian. Najwięcej sieję jej na wiosnę bo wtedy najwięcej jej jemy, po rzodkiewce to druga nowalijka - warzywo dostępne w moim warzywniaku. W sumie sałatę sieję od kwietnia do sierpnia. Wiadomo najlepiej rośnie ta pierwsza wiosenna bo ziemia ma dużo wilgoci i składników mineralnych, ale potem też rosnie tyle że już nie taka dorodna. Zanim w moim warzywniaczku urosną pomidory i ogórki to sałata króluje na kanapkach i oczywiście przez cały sezon jest podstawą wielu moich sałatek, które uwielbiam. W moim warzywniaczku zawsze mam kilka odmian sałaty, zależy jakie kupię nasionka. W tym roku mam : masłową, dębową, strzępiastą, roszponkę, rukolę i jeszcze jakąś kruchą. Oprócz tych, które posiadam do tych najbardziej znanych należy jeszcze sałata rzymska, cykoria i sałata lodowa. Bez względu na rodzaj, kolor czy kształt liści sałatę warto jeść bo jest smaczna i zdrowa:)
Kilka słów o sałacie:
Warto jeść świeże, młode listki sałaty, najwięcej latem, gdy sezon na nie w pełni. Są podstawą niskokalorycznej diety i kuracji odchudzających. Mają znikome ilości kalorii (ok. 15 kcal w 100g), za to dużo cennych składników odżywczych: żelaza, wapnia, magnezu i potasu, a także witamin: A, E i D, C, B9 i kwasu foliowego (bardzo cenny dla kobiet w ciąży, ale nie tylko). Listki sałaty bogate są także w antyoksydanty takie jak karotenoidy, polifenolokwasy czy flawonoidy, które nie tylko chronią przed wolnymi rodnikami, lecz także wspomagają układ krążenia.
Sałata poprawia trawienie, gdyż bogata jest błonnik oraz celulozę. Jedzona codziennie reguluje wypróżnienia oraz zapobiega nowotworowi okrężnicy.
Amerykańscy badacze dowiedli, że jedzona regularnie sałata działa uspokajająco i nasennie. Sporą porcję warzywa podawano codziennie do ostatniego posiłku starszym osobom, które miały kłopoty z zasypianiem. Po kilku miesiącach problem zniknął.
Najzdrowsza jest sałata od maja do jesieni, od zaufanego sprzedawcy, który sprzeda nam sałatę ekologiczną, bez szkodliwych dla zdrowia azotanów. Zimą kupimy w sklepach sałatę importowaną z południa Europy. Możemy też spróbować wyhodować własną sałatę w przydomowych ogródku, a nawet w doniczce na parapecie. (źródło: przepisy.net)
A tak prezentują sie moje sałatki (rukoli i roszponce poświęce kolejne wpisy)
-sałata masłowa to również ta na zdjęciu głównym
-sałata dębowa w tym roku po raz pierwszy w moich uprawach
-sałata strzępiasta jej listki na końcach są fajnie postrzępione
-sałata krucha, podobna do masłowej ale wyrasta na piękne duże główki
A teraz kilka smacznych propozycji z sałatą masłową:
Sałata z maślanką czyli tzw. mizeria z sałaty
składniki:
1 duża główka sałaty masłowej
1 litr maślanki
sól
Sałatę opłukać, osuszyć i porwać na małe kawałki. Następnie opruszyć solą aby nieco zmiękła i zmniejszyła obiętość, odstawić na 1-2 godzinki. Potem zalać maślanką, wymieszać i podawać jako dodatek do obiadku z ziemniakami. Jeśli daliśmy za dużo soli można odlać sok, który puściła sałata lub też ją przepłukać. U nas latem gdy mamy już młode ziemniaczki częto jemy taki prosty obiadek: ugotowane ziemniaczki posypane koperkiem i okraszone skawreczkami lub zarumienioną cebulką i właśnie do tego ta mizeria z sałaty lub też ewentualnie z ogórków. Taką sałatę można też zjeść z chlebkiem posmarowanym masełkiem.
Sałatka z szynką wędzoną
składniki:
4 plastry szynki wędzonej a'la parmeńska
5 liści sałaty masłowej
kilka listków rukoli
25 g fety
5 pomidorków cherry
olej lniany do skropienia
Na talerzu ułożyć porwane liście sałaty masłowej i rukolę. Na sałacie ułożyć porwane plasterki szynki (użyłam szynki w stylu tych dojrzewających w cieniutko pokrojonych plastrach, wędzonej) oraz pomidorki przekrojone na pół. Na wierzch rozkruszyć fetę. Całość skropić olejem lnianym.
Chrupiąca surówka z koperkiem
składniki:
1 średnia główka masłowej sałaty
400 g rzodkiewek
1 mały pęczek koperku
3-4 łyżki śmietany 18 %
sól ziołowa do smaku
Sałatę porwać na małe kawałki, ja użyłam tych liści ze środka tworzących główkę są bardziej chrupiące. Rzodkiewki oczyścić i pokroić dowlonie. Ja pokroiłam mniejsze w plasteki a większe w półplasterki. Koperek drobno posiekać. Wszystkie składniki wymieszać. Dodać śmietanę a do smaku doprawić solą ziołową. Jeszcze raz wymieszać i podawać. Pyszna i lekka, najlepsza do mięska czy kiełbaski z grilla.
Sałatka z truskawkami i camembertem
składniki:
2-3 garście porwanej sałaty masłowej
1 serek camembert
6 truskawek
2 garście płatków migdałowych
4 łyżki soku z pomarańczy
1 łyżeczka miodu
2 łyżki oleju słonecznikowego
Na talerzach ułożyć porwaną sałatę masłową. Truskawki pokroić w ćwiartki. Camemberta pokroić na małe kawałki. Pokrojone składniki ułożyć na sałacie. Płatki migdałowe uprażyć na suchej patelni i posypać sałatkę. Olej, sok pomarańczowy i miód wymieszać w słoiczku. Gotowym sosem polać sałatkę i podawać.
Życzę smacznego i zapraszam na kolejne sałatowe wpisy:)