Ryż na słodko, czyli podwójnie truskawkowy
Ryż na słodko, czyli podwójnie truskawkowy
Ryż na słodko, czyli podwójnie truskawkowy to pomysł, na który wpadłam robiąc ciasto z truskawkami, syn miał wrócić z zajęć, a ja nie miałam obiadu. Zostało sporo truskawek, szybki sms do syna, czy zje ryż na słodko, sprzeciwu nie było, Piotrek też się ucieszył z takiego obrotu sprawy.
Składniki na mus:
- 30 dag truskawki,
- 4 łyżki cukier,
- 2 łyżki wrząca woda,
- 3 łyżki jogurt naturalny
Cukier rozpuścić we wrzącej wodzie. Do pojemnika od blendera Bosch wsypać truskawki po sam rant, wlać rozpuszczony cukier, zmiksować za pomocą blendera, (którego szczęśliwą posiadaczką zostałam dzięki stronie www.doradcasmaku.pl, która umożliwia swoim fanom wymieniać p-ty na nagrody) dodać 3 łyżki naturalnego jogurtu i jeszcze raz zmiksować całość. Ten mus jest doskonałym dodatkiem do ryżu, naleśników itp.
Składniki:
- 300 g ryż,
- 15 szt truskawki,
- 2 łyżki cukier,
- 3 łyżeczki Sól,
- 1/2 litra musu truskawkowego
Zagotować wodę, dodać 3 łyżeczki soli, włożyć 3 woreczki ryżu, gotować 15 minut, odcedzić. Ryż ułożyć na talerzu polać musem truskawkowym zrobionym wg przepisu powyżej, obłożyć plasterkami truskawek, wymieszanych z cukrem, tak aby puściły sok.
Smacznego:)