Pyrka,kartofel,ziemniak.

Opublikowano: 19.09.2011
Autor: Monika111
Pyrka,kartofel,ziemniak.
Na wsi wykopki to u mnie króluje ziemniak...

Przejeżdżając ostatnio bocznymi drogami dotarł do mnie znakomity zapach. Świeżej ziemi i dymu z wypalanych krzaczków ziemniaków.
No właśnie.....ziemniak.
Niby takie nic a jednak na codzień nam towarzyszy na obiedzie i nie tylko...
Pyrka,kartofel,ziemniak.
Lubię robić puree bo moje niejadki pochłaniają je do końca. Ugotowane ziemniaki bez sosu to nie to.... ;)
Do mojego puree ziemniaczanego dorzucam masełko czosnkowe i wtedy uzyskujemy niezastąpiony smak!

Do ziemniaków dodaję jak zwykle mleko,obowiązkowo posiekany koperek i moje masło czosnkowe. Wszystko dobrze duszę tłuczkiem do ziemniaków i formuję kulki.
Pycha!
Pyrka,kartofel,ziemniak.
Polecam także ziemniaki na grilla. Ja lubię je podgotować trochę by nie były surowe,wtedy są gotowe od razu do jedzenia w tym samym czasie co np. karkówka lub kiełbasa.
Wcześniej czekaliśmy grubo ponad godzinę nim się przypiekły a gdy się je podgotuje to wszystko odbywa się szybciej...
Podgotowane zawijamy folią aluminiową z pokrojonym boczkiem.

Pyrka,kartofel,ziemniak.
Nie trzeba długo czekać a efekt murowany!
Moi goście byli zachwyceni smakiem,jaki do ziemniaka "dołożył" boczek...
Pyrka,kartofel,ziemniak.
A ostatnio na ognisku przekonaliśmy się o tym,że ziemniaki jednak lepiej piecze się w żarze niż w rozgrzanym,wielkim ogniu.......z ziemniaków wiele nie zostało,ale wszystkim bardzo smakowała kiełbaska....
Pyrka,kartofel,ziemniak.

Pyrka,kartofel,ziemniak.

Takie pierwsze jesienne klimaty.....

prymat