Dzieci dostały jej rekordową ilość w tym roku w paczkach od rodziny i nie tylko. Co z tym zrobić?
Najlepiej by było zjeść,ale chyba byśmy się nie unieśli wszyscy,ponadto ograniczam dzieciom słodkie. Popakowałam więc większość w torbę i wydałam dla biednych dzieci. Zostawiłam kilka takich naszych przysmaków i wszelkie czekolady z myślą o polewach. :) Dzisiaj przypomniało mi się o deserze,jaki kiedyś robiłam.Jest to fajny sposób na wykorzystanie gwiazdorków i bombek z czekolady. Smakuje on tylko zimą,nie wiem czemu.... Potrzebujemy: -czekoladę (około 100 gram) -kawę rozpuszczalną (1 łyżeczka) -4 jajka -150 gram cukru -3 łyżeczki żelatyny -0,5 szklanki mleka -1 łyżeczka kakao -szczypta soli Czekoladę rozdrabniamy i gotujemy w garnku z mlekiem,kakao,kawaą i żółtkami jajek. Żelatynę rozpuszczamy w pół szklanki wody. Gdy czekolada się rozpuści dodajemy żelatynę i odstawiamy do ostygnięcia. Ubijamy białka z dodatkiem soli,na koniec dodajemy cukier. Po ostudzeniu wlewamy czekoladę do piany z białek i wszystko delikatnie mieszamy. Przelewamy do pucharków i odstawiamy do lodówki. Naprawde pyszne!
Twoja przeglądarka jest nieaktualna
Zalecamy zaktualizowanie przeglądarki do najnowszej wersji lub pobranie innej.
Jeśli chcesz, nadal możesz korzystać ze strony, ale niektóre z jej funkcji mogą nie działać.