Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Podwieczorek

Pamiętam podwieczorek z mojego dzieciństwa.....kisiel,czasem budyń. Inne mamy czasy,inne podwieczorki. :)

Moje (nie)jadki zazwyczaj jedzą owoce.
Najchętniej to jabłka,ale staram sie czasem  im urozmaicić,np.szaszłykami "Hawajskimi" ze świeżym ananasem,bananem i kiwi:

Podwieczorek

Czasem jednak nudzą się już te owoce i jogurty. Nudzi mi się ich zwykłe podawanie,więc wymyślam,wymyślam....
Domowy szejk-równie smaczny i zdrowy a jakże pożywny!
Podwieczorek
Potrzebujemy:
2 opakowania jogurtu owocowego
1 cukier waniliowy
1 szklankę mleka

Jogurt owocowy (np.truskawkowy) mrozimy w zamrażalniku. Chwilę przed przygotowywaniem szejka wyciągamy jogurt by chwilę odtajał. Wrzucamy go do naczynia,dolewamy mleko,wsypujemy cukier waniliowy i dokładnie miksujemy do uzyskania gładkiej konzystencji z pianką. Gdy chcemy nieco chłodniejszy to miksujemy z kilkoma kostkami lodu.

A na ciepły podwieczorek polecam placuszki z jabłkami:
Podwieczorek
Potrzebujemy:
4 łyżki mąki
1 jajko
0.5 szklanki mleka
1 cukier waniliowy
olej do smażenia
jabłka

Ze składników robimy ciasto takie jak na naleśniki. Można trochę dosłodzić zwykłym cukrem (gdy mamy kwaśne jabłka). Jabłka obieramy ze skórki i kroimy w plastry,wykrawamy środek. Moczymy krążki jabłka w cieście dokładnie z dwóch stron i smażymy na rozgrzanym oleju. Podajemy z bitą śmietaną lub posypujemy cukrem pudrem,dekorujemy jak chcemy.


Myślę,że dobry podwieczorek jest równie ważny jak pożywne śniadanie....zwłaszcza dla dzieci,które rosną i rosną... :)

 

 

 

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak