Przygotowanie mięsa do wędzenia
Marynowanie miesa:
Gotujemy wode z dodatkiem ziela angielskiego, liscia laurowego, pieprzu i zwykłej soli. Ok 1 łyzka soli na litr wody. nastepnie do gorącej jeszcze zalewy dodajemy troche soli peklowanej. nastepnie zalewe studzimy. Zalewamy nia mieso i dodajemy kilka ząbków czosnku i pieprz czarny ziarnisty lub kolorowy. W tak przygotowanej zalewie mieso moczymy 3 dni w chłodnym miejscu.
My nastepnie mięso opruszamy kucharkiem. owijamy w specjalna folie do wędzenia a następnie wkładamy w siatki aby kawałki mięsa nie były wybrudzone i zachowały ładny krztałt.
Przygotowanie kiełbasy:
Róznego rodzaju mięso mielemy dosc grubo. Mięso musi byc i chude i tłuste aby kiełbasa nie była za sucha. Do miesa dodajemy na kilogram mięsa 100 gram soli. nastepnie mieso odstawiamy na noc w chłodne miejsce. Potem dodajemy dosc sporą ilosc czosnku zmiażdżonego, zależy kto co lubi wtedy dodaje wedlug uznania. Do miesa również dodajemy pieprz. My na 15 kg mięsa dodaliśmy 4 główki czosnku, 4 jajka i litr wody. Całosc dokładnie wyrabiamy. Nastepnie do maszynki zakładamy odpowiednią rurkę do nabijania kiełbasy na nia kiszkę i nabijamy kiszkę mięsem powoli przekrecając je przez maszynkę ale już bez noża. kiszki związujemy i odstawiamy kiełbasę do wędzenia.