Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Przygotowanie mięsa do wędzenia

Aby wędzone mięso było pyszne i aromatyczne trzeba je odpowiednio przygotować. Najpierw odpowiednio wcześnie zamarynować. Następnie przygotować do obróbki cieplnej czyli wędzenia. A dopiero wtedy uwędzić.

Marynowanie miesa:
 Gotujemy wode z dodatkiem ziela angielskiego, liscia laurowego, pieprzu i zwykłej soli. Ok 1 łyzka soli na litr wody. nastepnie do gorącej jeszcze zalewy dodajemy troche soli  peklowanej. nastepnie zalewe studzimy. Zalewamy nia mieso i dodajemy kilka ząbków czosnku i pieprz czarny ziarnisty lub kolorowy. W tak przygotowanej zalewie mieso moczymy 3 dni w chłodnym miejscu. 

Przygotowanie mięsa do wędzenia 

My nastepnie mięso opruszamy kucharkiem. owijamy w specjalna folie do wędzenia a następnie wkładamy w siatki aby kawałki mięsa nie były wybrudzone i zachowały ładny krztałt.

Przygotowanie kiełbasy: 

Róznego rodzaju mięso mielemy dosc grubo. Mięso musi byc i chude i tłuste aby kiełbasa nie była za sucha. Do miesa dodajemy na kilogram mięsa 100 gram soli.  nastepnie mieso odstawiamy na noc w chłodne miejsce.  Potem dodajemy dosc sporą ilosc czosnku zmiażdżonego, zależy kto co lubi wtedy dodaje wedlug uznania. Do miesa również dodajemy pieprz. My na 15 kg mięsa dodaliśmy 4 główki czosnku, 4 jajka i litr wody. Całosc dokładnie wyrabiamy. Nastepnie do maszynki zakładamy odpowiednią rurkę do nabijania kiełbasy na nia kiszkę i nabijamy kiszkę mięsem powoli przekrecając je przez maszynkę ale już bez noża. kiszki związujemy i odstawiamy kiełbasę do wędzenia.

Anna133 18.12.2011 08:24
widzę , że coraz więcej osób woli soje wyroby niż , sklepową pulpe :) kiedyś na święta robiło się wielkie zakupy wędliniarskie i cieszyliśmy sie , że mamy smakołyki , a teraz smakołykiem są nasze własne szyneczki i boczki i tym można gości zachwycic , u mnie wedliny mojego wykonania goscie jedzą bez opamiętania :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak