Aktualnie trwa sezon na ogórki, gdy obrodziły w naszych ogródkach zachęcam do przyrządzenia z nich przetworów: sałatki, ogórki z przyprawami: z papryką chili, w zalewie miodowej, z curry – każde z nich mają swój wyjątkowy smak i każde znajdują swoich zwolenników. Gdy nie posiadamy ogórków w ogródku, zachęcam by kupić na targowisku, lecz polecam popytać gdzie są najlepsze – niestety zdarzają się tacy sprzedawcy, gdzie ogórki naszpikowane są prochami, a przetwory z takich ogórków nie są smaczne.
Dla dzieci polecam OGÓRKI W ZALEWIE MIODOWEJ – ogórki są delikatne w smaku, lekko słodkawe:
2kg średnich ogórków gruntowych
Zalewa:
1l wody
¾ szklanki cukru
½ szklanki octu
2 łyżki soli
2 łyżki miodu
1 łyżka gorczycy
Ogórki pokroić w plasterki ok 0,5cm. Poukładać w słoikach. Składniki zalewy zagotować, zalać ogórki, zakręcić i zapasteryzować. Słoiki pozostawić w garnku do wystygnięcia.
Dla dorosłych jako dodatek do obiadu lub ogórki na przegryzkę do wódki – DROBNE OGÓRKI NA OSTRO:
2,5 kg małych ogórków gruntowych
3 łyżki soli
2 ząbki czosnku
2 łyżeczki chili
Zalewa:
1 1/2 szklanki octu
0,5 kg cukru
7 łyżek oleju
2,5 kg ogórków pokroić (1 ogórek na 4 części: na pół i każdą połówkę jeszcze raz na pół) Pokrojone ogórki zasypać 3 łyżkami soli i odstawić na 3h. Odlać powstałą wodę i dodać 2 ząbki czosnku (przeciśnięte przez praskę) i 2 łyżeczki płaskie chili, wymieszać. Sporządzić zalewę: składniki zalewy zagotować - gorącą zalewą zalać ogórki i odstawić na 14h. Po upływie 14h, ogórki z zalewą przełożyć do słoików. Zapasteryzować.
Dla zwolenników przyprawy curry: OGÓRKI Z CURRY
- 2 kg ogórków pokrojonych w plastry
- 5-6 cebul pokrojonych w piórka
Składniki na zalewę:
- 4 szklanki wody
- 1 szklanka octu
- 3 łyżki soli
- 3 łyżeczki przyprawy curry
- 1 1/2 szklanki cukru
Składniki na zalewę zagotować i przestudzić i zalać nią ogórki z cebulą na 1 godz. Przełożyć do słoików i zapasteryzować 5-8min.
SAŁATKA Z OGÓRKÓW Z CZOSNKIEM
- 4 kg ogórków
- 40 dag cebuli
- 7 ząbków czosnku
- 1/2 paczki mielonego pieprzu 50 gramowego
- 1 szklanka oliwy
- 1 szklanka octu
- 1/2 szklanki cukru
- 1/4 szklanki soli
- 6 łyżeczek pietruszki lub koperku świeżego
Ogórki potrzeć na tarce w plastry, cebule pokroić w piórka, czosnek przecisnąć przez praskę, wszystkie składniki ze sobą połączyć. Odstawić na 2 godziny. Przełożyć do słoików i zapasteryzować.
Rada: sałatka ta doskonała jest do obiadu, jak również jako składnik do hamburgerów.
Polecam także tradycyjne przepisy na przetwory z ogórków:
OGÓRKI KISZONE
Składniki na słoik:
- Ogórki
- 1,5 ząbka czosnku
- gałązki kopru
- kawałek chrzanu
- liść winogrona
Zalewa:
Na 1l wody - 1 łyżka soli.
Czosnek pokroić wzdłuż na pół, chrzan na kawałki. Słoiki wyparzyć, ogórki namoczyć na ok 1h, umyć. Na dno każdego słoika ułożyć koper, wrzucić czosnek oraz kawałek chrzanu. Ogórki ciasno poukładać w słoiku. Ponownie na wierzchu ułożyć koper i przykryć liściem winogrona. Sporządzić zalewę: Zagotować wodę z solą - 1 łyżka soli na 1l wody. Ogórki zalewać gorącą zalewą, zakręcić i odstawić do ukiszenia.
OGÓRKI KONSERWOWE
Do słoika:
- ogórki
- 2 słupki marchewki
- 1 gałązka suchego kopru
- 1 ząbek czosnku
- 1 słupek chrzanu
- 1 liść laurowy
- 3 -4 ziela angielskie
- 0,5 łyżeczki gorczycy
Zalewa:
- 2l wody
- 2 szklanki octu
- 6 łyżek cukru
- 2 łyżki soli
Marchewkę i chrzan pokroić w słupki, a ząbki czosnku przekroić wzdłuż na pół, chrzan. Do słoika poukładać ogórki, dodając do każdego z nich marchewkę pokrojoną w słupki, gałązkę suchego kopru, ząbki czosnku, kawałek chrzanu, liść laurowy, ziarenka gorczycy i ziela angielskiego. Sporządzić zalewę: Wodę zagotować z cukrem i solą, gdy będzie się gotować odstawić z ognia i wlać ocet. Tak otrzymana zalewą zalać ogórki, zamknąć słoiki i zapasteryzować.