Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Przetwory z moich warzyw cz.4

To już ostatnie przetwory jakie w tym roku przygotowałam z moich warzyw.

Co mogłam to zamknęłam w słoiczkach na zimę. Zrobiłam kilka nowości jak i te stare sprawdzone receptury, które nam najbardziej smakują. Warzywka już się kończą. Zimą ze smakiem będziemy zajadać i czekać na następny sezon.

Sos słodko-kwaśny z cukinią

składniki:

3 kg obranej cukinii
1 kg cebuli
1 kg papryki
0,6 kg cukru
ok 1,5 szklanki octu 10% (ja dałam tylko szklankę)
3 słoiczki koncentratu pomidorowego
1,5 łyżki soli
1 łyżka słodkiej papryki
ok 0,5 łyżeczki papryki ostrej
1 łyżka kurkumy
ok 0,5 łyżeczki mielonego pieprzu

Cukinię obrać ze skórki, usunąć miąższ i pokroić w kostkę. Potrzebujemy 3kg już obranej i pokrojonej cukinii. Cebulę obrać, paprykę pozbawić gniazd nasiennych i również pokroić w kostkę. Następnie pokrojone warzywa zasypać solą i odstawwić na 12 godzin. Po tym czasie warzywa odsączyć z soku. Ocet zagotować z cukrem i wystudzić, dodać warzywa i gotować 30 minut. Dodać koncentrat i przyprawy i gotować jeszcze 10 minut, a następnie gorący sos przełożyć do słoików, zakręcić i odstawić do góry dnem aż wystygnie. Ja jestem wyczulona na kwaśne smaki i od razu gdy robię przetwory (szczególnie takie których jeszcze nigdy nie robiłam) nieco zmniejszam ilość octu lub też daje więcej cukru. Dlatego też również w przypadku tego sosu zmniejszyłam ilość octu i dałam tylko szklankę i dosypałam ok 5 łyżek cukru i według mnie wyszło dobre. Proponuję więc dodawać te składniki porcjami w trakcie gotowania i doprawiać według własnego smaku.

Przetwory z moich warzyw cz.4

Cukiniowy sos na zimę

składniki:

2,5 kg cukinii
0,5 kg cebuli
4 czerwone papryki
500 g przecieru pomidorowego
100 g koncentratu pomidorowego
1 łyżka słodkiej papryki
3 płaskie łyżki soli
1 łyżka cukru

Cukinię obrać ze skórki, usunąć miąższ z pestkami i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Potrzebujemy 2,5 kg już obranej i startej cukinii. Cebulę obrać i pokroić w piórka. Z papryki usunąć gniazda nasienne i pokroić w drobną kostkę. Do garnka z grubym dnem przełożyć przygotowane warzywa dodać sól i cukier i zagotować. Gotować przez 30 minut często mieszając. Następnie dodać przecier,koncentrat i słodka paprykę. Zagotować i gotować. kolejne 10 minut często mieszając. Następnie mase przełożyć do słoiczków i dokładnie zakręcić. Potem słoiczki przełozyc do garnka wyścielonego gazetami, zalać wodą na wysokość 2/3 słoika i pasteryzować 15 minut od zagotowania.

Przetwory z moich warzyw cz.4

Buraczki z cebulą i papryką

składniki:

3 kg buraczków czerwonych
300 g cebuli
300 g papryki
1 szklanka cukru
1 szklanka oleju
1 szklanka octu 10 % 
1 łyżka soli

Buraczki umyć i ugotować, obrać ze skórki i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Potrzebujemy 3 kg już obranych i startych buraczków. Cebulę i paprykę pokroić w drobną kostkę. Wszystko dokładnie wymieszać. Olej zagotować z octem, cukrem i solą. Zalewę przestudzić i letnią zalać wymieszane warzywa. Dokładnie wymieszać i odstawić na 1 godzinkę. Potem masę przełożyć do słoiczków. Słoiki wstawić do garnka, zalać wodą na wysokość 3/4 słoika i pasteryzować ok 15 minut od zagotowania.

Przetwory z moich warzyw cz.4

migotka28 12.10.2014 21:31
@Christoper zgadza się niektóre zapasy juz konsumuje, cukinowe na razie czekaja na potem bo jeszcze mam trochę cukinii w warzywniaczku
Christopher 12.10.2014 13:40
I teraz zacznie się sezon spożywania tych wspaniałych przetworów.Smacznego!
bietka 12.10.2014 08:09
podobają mi się przepisy na te dwa sosy :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak