Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Przetwory z moich warzyw cz.3

Cukiniowe zapasy na zimę.

Przedstawiam kolejne przetwory. Tym razem dominuje cukinia:)

Sałatka z cukinii

składniki:

3 kg obranej i oczyszczonej z miąższu cukinii
1 kg papryki
0,5 kg cebuli
2 opakowania kurkumy

zalewa
3 szklanki cukru
2 szklanki octu 10% 
3 łyżki soli
łyżeczka gorczycy

Składniki zalewy zagotować i przestudzić. Warzywa pokroić: cukinię w kostkę, cebulę w półplastry, paprykę w paseczki. Pokrojone warzywa wymieszać z kurkumą i zalać letnia zalewą. Wszystko wymieszać i odstawić na 12 godzin. Potem przełożyć do słoików i pasteryzować 10-15 minut od zagotowania.

Przetwory z moich warzyw cz.3

Keczup z cukinii

składniki:

1,5 kg obranej cukinii bez miąższu i pestek
0,5 kg obranej cebuli
2 szklanki cukru
3/4 szklanki octu 10%
400 g koncentratu pomidorowego
1,5 łyżki soli kamiennej
1 czupata łyżeczka słodkiej papryki
1 płaska łyżeczka mielonego pieprzu
1/2 łyżeczki pieprzu cayenne lub ostrej papryki

Warzywa zetrzeć na tarce o grubych oczkach i przełożyć do garnka. Następnie dodać sól i dokładnie wymieszać, odstawić na 6 godzin. Po tym czasie garnek postawić na ogniu i gotować do uzyskania jednolitej masy. Następnie dodać ocet oraz cukier, dokładnie wymieszać i gotować 20 minut mieszając od czasu do czasu. Potem dodać koncentrat pomidorowy oraz przyprawy. Ponownie całość gotować przez 20 minut, często mieszając aby się nie przypaliło. Garnek zestawić z ognia i wszystko zmiksować blenderem na gładką masę. Następnie masę przełożyć do słoiczków i dokładnie zakęcić. Słoiczki pasteryzować 10 minut od zagotowania. Przyprawy możemy dać wedle uznania, dla mnie ta ilość którą podałam jest odpowiednia, jeśli ktoś lubi ostrzejszy trzeba dać więcej pieprzu i ostrej papryki. Z podanych składników wychodzi 5 słoiczków takich jak na zdjęciu.

Przetwory z moich warzyw cz.3

Sałatka z młodej cukinii

składniki:

1,5 kg młodej cukinii
300 g cebuli
1 czerwona papryka
4 ząbki czosnku
1 łyżka gorczycy
1 łyżeczka kolendry 
1 szklanka cukru
3 łyżki soli kamiennej
1/2 szklanki octu 10 %

Cukinię dokładnie umyć, odkroić końce i pokroić w cienkie plasterki, ja pokroiłam przy pomocy sztkownicy do warzyw. Paprykę oczyścić z nasion i pokroić w paseczki. Cebulę obrać i pokroić w piórka. Czosnek obrać i pokroić w plasterki. Następnie wszystkie przygotowane warzywa przełożyć do miski i dokładnie wymieszać. Dodać sól i cukier, ocet, gorczycę oraz kolendrę i ponownie wszystko wymieszać. Odstawić na 12 godzin w między czasie wymieszać kilka razy. Następnie przełożyć do słoiczków, dobrze upchnąć aby starczyło soku. Słoiczki dobrze zakręcić i pasteryzować 15 minut od zagotowania.

Przetwory z moich warzyw cz.3

 

migotka28 18.09.2014 14:03
o tak keczup z cukinii jest pyszny:)
IwonaDD 18.09.2014 10:57
świetne przetwory na zimę, a keczup z cukini wspaniały! uwielbiam i również zachęcam do wypróbowania, kto jeszcze nie wierzy, że kechup z cukini to rewelacja!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak