Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pomidory i pomidorki cz.2

Zapraszam na kolejne przepisy z moimi pomidorkami:)

Pomidorki żółte, czerwone i malinowe codziennie goszczą na naszym stole. Same czy też z dodatkami bardzo chętnie je zjadamy. Tak mi się na początek zrymowało a teraz zapraszam na moje pomidorkowe pyszności:)

Klasyczna sałatka caprese

składniki:

1 kulka mozzarelli
1 pomidor u mnie malinowy
przyprawa do pomidorów lub sól ziołowa
listki bazylii
oliwa do skropienia

Pomidora umyć i pokroić w plastry. Mozzarellę osączyć z zalewy i również pokroić w plastry. Na talerzu ułożyć na przemian plastry pomidora i mozzarelli. Całość posypać przyprawą do pomidorów i skropić oliwą. Przybrać listkami bazylii i gotowe. Ja często robię sałatkę bez oliwy bo za bardzo za nią nie przepadam a niedawno odkryłam, że świetnie do niej pasuje też olej sezamowy.

Pomidory i pomidorki cz.2

Sałatka z pomidorkami i kaszą perłową

składniki:

500 g pomidorków koktajlowych, u mnie czerwone i żółte
1 opakowanie mozzarelli w małych kulkach
1 woreczek kaszy jęczmiennej perłowej
kilka listków żwieżej bazylii
3 łyzki oleju sezamowego
przyprawa do pomidorów do smaku

Kasze jęczmienną perłową ugotować i wystudzić. Pomidorki umyć i osuszyć, pokroić na połówki. Mozzarellę osączyć z zalewy i również pokroić na połówki. Pokrojone składniki przełożyć do miski, dodać wystudzoną kaszę i wymieszać. Następnie dodać drobno pokrojoną bazylię, do smaku doprawić przyprawą do pomidorów (można też użyć soli ziołowej). Sałatkę skropić olejem sezamowym, jeszcze raz wymieszać i podawać.

Pomidory i pomidorki cz.2

Sałatka z wędzonym łososiem i pomidorkami

składniki:

350 g pomidorków koktajlowych
125 g łososia z koperkiem wędzonego na gorąco
1 łyżka koperku
1 łyzka natki pietruszki
15 kwiatków nasturcji
1 garść listków roszponki i porwanej sałaty dębowej
oliwa do skropienia sałatki
kolorowy pieprz do smaku

Pomidorki koktajlowe pokroić na połówki lub jak większe to na ćwiartki. Do pomidorków dodać sałatę oraz grubo pokrojony koperek. Następnie dodać płatki kwiatków nasturcji, 1-2 kwiatki zostawić do dekoracji. Wszystko dokładnie wymieszać. Następnie dodać wędzonego łososia podzielonego na małe kawałeczki oraz posiekaną natkę pietruszki. Ja dałam natkę pietruszki kędzierzawej więc tylko porwałam ją na małe kawałeczki. Ponownie wszystko dokładnie wymieszać, całość skropić oliwą. Sałatkę podawać przybraną kwiatkiem nasturcji i lekko oprószoną świeżo mielonym kolorowym pieprzem.

Pomidory i pomidorki cz.2

Pomidory faszerowane szprotkami

składniki:

6 niedużych pomidorów, użyłam malinowych
220 g szprotek w pomidorach
2 jajka ugotowane na twardo
1 łyżka posiekanej natki pietruszki
1 mała cebula

Pomidory umyć i osuszyć. Od każdego pomidora odciąć plasterk od strony ogonka i wydrążyć miąższ. Wygrążone pomidory uożyć do góry nogami na papierowym ręczniku aby spłynął pozostały sok. Do miski przełożyć szprotki w pomidorach i rozgnieść łyżką. Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę. Ugotowane jajka również pokroić w kostkę. Pokrojone składniki dodać do szprotek. Dodać również posiekaną natkę pietruszki. Wszystko dokładnie wymieszać. Farszem nadziać przygotowane pomidory. Udekorować koperkiem i podawać z pieczywem.

Pomidory i pomidorki cz.2

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak