Od początku sierpnia zrywam już pomidorki. Mam pod folią trochę czerownych i żółtych koktajlowek i pomidorki malinowe oraz w gruncie kilka krzaczków pomidorków podłużnych. Teraz pomidorki są najlepsze, słodziutkie bo skąpane w promieniach słoneczka. Pomidorki dodaję do kanapek, często jadamy po prostu ze śmietaną lub jogurtem (moja córeczka potrafi codziennie zjeść wielką miche małych koktajlówek z jogurtem:). Dodaje je do sałatek, zapiekanek i często są po prostu warzywnym dodatkiem do obiadku.
Kilka słów o pomidorach:
Pomidory trafiły do Europy w XVI wieku. Zostały przywiezione z Ameryki przez Krzysztofa Kolumba. Początkowo uważano je wyłącznie za roślinę... ozdobną. Później zaczęto przygotowywać z nich sosy. Dziś zajmują pierwsze miejsce w zbiorach warzyw w krajach UE (rocznie ok. 12-13 mln ton). Jednym z głównych eksporterów pomidorów jest Polska, która wysyła je nawet do Grecji.
Pomidory mają mnóstwo witaminy C. Duży owoc (ok. 180 g) pokrywa dzienne zapotrzebowanie na witaminę C w 60 proc. Zawiera też sporo witaminy E (25 proc. dziennego zapotrzebowania) oraz beta-karotenu - silnych antyoksydantów, czyli bezcennych dla naszego zdrowia substancji neutralizujących szkodliwe wolne rodniki. W pomidorach obecne są witaminy z grupy B (działają korzystnie na układ nerwowy), w tym witamina PP (wpływa na metabolizm cukru i cholesterolu we krwi), a także witamina K (ma właściwości przeciwkrzepliwe). Pomidory to też bogactwo pierwiastków mineralnych. Jednym z najważniejszych jest potas, który dzięki swojemu działaniu moczopędnemu obniża ciśnienie krwi. Pomidory dostarczają również wapnia, magnezu, żelaza. Znajdziesz w nich też takie rzadko spotykane w produktach spożywczych mikroelementy jak mangan, miedź czy kobalt.
Pomidory są bogate w likopen – przeciwutleniacz, który, jak podejrzewano do niedawna, przeciwdziała zachorowaniom na nowotwory (zwłaszcza na raka prostaty). Likopen jest szczególnie przyswajalny dla człowieka w formie poddanej termicznej obróbce (przetwory pomidorowe). Dlatego też więcej tego związku będzie przyswojone w sosie pomidorowym czy sałatce z oliwą niż w surowych pomidorach. Nowe badania wskazują jednak, że ochronne działanie przeciwnowotworowe jest największe przy spożywaniu surowych pomidorów, a nie przetworów (np. sosu). Badania epidemiologiczne na dużych populacjach wskazują, że spożywanie przetworów z pomidorów zapobiega rozwojowi raka prostaty. (źródło:poradnik zdrowie.pl i wikipedia)
Co można przygotować z pomidorów?
Sałatka z paluszkami krabowymi i serkiem wiejskim
składniki:
200 g paluszków krabowych
300 g pomidorków koktajlowych
200 g serka wiejskiego ziarnistego
2 łyżki posiekanego szczypiorku
do smaku sól ziołowa
Paluszki krabowe pokroić na małe kawałki, wrzucić do miski. Pomidorki koktajlowe przekroić na pół i też wrzucić do miski. Dodać posiekany szczypiorek oraz serek, wszystko wymieszać. Doprawić do smaku solą ziołową.
Zapiekanka caprese
składniki:
1 mała bagietka
1 pomidor
1 kulka mozzarelli
przyprawa do pomidorów
Bagietkę przekroić wzdłuż na pół. Można posmarować cienko masłem. Pomidora i mozzarellę pokroić w plastry i ułożyć na przemian na bagietce. Posypać przyprawą do pomidorów. Wstawić do piekarnika nagrzanego na 180 C i zapiekać aż ser się rozpuści.