Pomidorowe opowieści

Opublikowano: 18.04.2013
Autor: IwonaDD
Pomidorowe opowieści
Czasami zastanawiam się czym byłyby zastawione nasze stoły, gdyby Kolumb nie odkrył Ameryki ? Truskawka, groch, ziemiaki, pomidory, słonecznik, orzeszki arachidowe, pieprz, kakao, papryka, kukurydza to tylko niektóre rośliny, które przywędrowały do nas na przełomie XV-XVI wieku z Ameryki.

Najbardziej nie wyobrażam sobie mojej kuchni bez ziemniaków i pomidorów. I gdybym jeszcze musiała wybierać miedzy nimi, wybrałabym pomidora!

Pomidor – zawsze przypomina mi chwile z moim tatą, który często zadawał mi zagadki na temat roślin. Pamiętam, pewnego słonecznego dnia rozmawialiśmy o pomidorach, miałam 15 lat, a tato zadał mi pytanie: dlaczego tuż po importowaniu pomidorów do Europy używane były tylko jako rośliny ozdobne ? dlaczego nikt nie ośmielił się ich zjeść ? .. w pierwszej chwili wybuchłam śmiechem, jak to? pomidory były jak dzisiejsze kwiatki ? ozdabiały ogrody arystokracji ? ależ to jest niedorzeczne... tato z poważną miną spojrzał na mnie i powiedział „historia się kłania, tak było, to są fakty, to jak zgadniesz ?”.. zaczełam wymyślać, że może ze względu na kolor.. może były tak piękne, że nikt nie ośmielał się ich jeść.. zgadywanie trwało długo, ale i tak nie zgadłam.. tato na końcu zdradził mi tajemnicę pomidora.. otóż pan pomidor został skosztowany przez Europejczyków, ale jego kwaśny smak wzbudził podejrzenia, nic co kwaśne nie mogło być jadalne, dlatego początkowo uznano go za roślinę ozdobną.. jak dalej historia się potoczyła i kiedy zaczęto jeść pomidora niestety dziś już nie pamiętam, ale za każdym razem kiedy robię danie z pomidorami w roli głównej dziękuję w myślach Kolumbowi,że je do nas przywiózł i tej nieznanej mi osobie, która odważyła się po raz pierwszy coś z niego ugotować. Dziś nie wyobrażam sobie życia bez pomidorów.
A skoro o pomidorach mowa, to co powiecie na zupę krem ze swieżych pomidorów w roli głównej ?

Zupa krem ze swieżych pomidorów z pesto

Składniki:
1 kg pomidorów
1 ząbek czosnku
1 cebula
włoszczyzna (pęczek) lub bulion w kostce Kucharek
masło do smażenia
2 łyżki parmezanu
mały pęczek bazylii
sól do smaku
pieprz Prymat do smaku
2 łyżki oleju z oliwek

1.Z włoszczyzny ugotować 700 ml wywaru wraz z 2 łyżami oleju (gdyż aromaty rozpuszczają się w tłuszczach); Jeśli nie mamy czasu możemy ominąć ten punkt przygotowując wywar z kostki bulionowej.
2.Pomidory obrać ze skórki, wyciąć gniazda nasienne i pokroić w kostkę.
3.Na kilku łyżkach masła zeszklić cebulę i czosnek pokrojone w drobną kostkę. Dodać pomidory, doprawić solą,pieprzem i dusić pod przykryciem około 15-20 minut.
4.Po tym czasie do pomidorów dodać wywar i gotować razem jeszcze 5 -10 minut.Tak by trochę wywaru wyparowało,dzięki czemu zupa po zblędowaniu będzie gęsta i osiągnie konsystencje kremu. Następnie zblędować zawartość garnka.
5.W osobnym naczyniu zblędować pęczek bazyli z parmezanem i 3 łyżkami oleju w pesto.
6.Nalać zupę krem na talerze. Na środek dodawać do każdej 1 łyżkę pesto.

Smacznego !

prymat