Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

podwieczorek z dynią w tle

pyszne, ciekawe w smaku i ten niepowtarzalny kolor polecam łasuchom i nie tylko

LEGUMINA DYNIOWA

50 dkg dyni po obraniu

4 jajka

1/2 szkl cukru

3/4 szkl kaszy manny

1 łyżka masła

3 łyżki płatków migdałowych

aromat rumowy

Pokrojoną w kostkę dynię gotujemy w niewielkiej ilości wody do miękkości, następnie miksujemy(musu ma być 2 szkl). Żółtka ucieramy z cukrem na puszystą masę, dodajemy masło, dynię, kaszę, kilka kropel aromatu-miksujemy.  Dajemy ubitą pianę z białek i delikatnie mieszamy, na koniec wsypujemy płatki. Ciasto przelewamy do foremki wcześniej nasmarowanej tłuszczem. Pieczemy 40-45 minut w temperaturze 170 stopni.

Podajemy gorące, posypane cukrem pudrem.

podwieczorek z dynią w tle

PLACEK DYNIOWY Z KRUSZONKĄ

3 szkl mąki

2 szkl startej dyni

3/4 szkl mleka

3/4 szkl cukru pudru

8 dkg drożdży

3 jajka

 1/3 szkl oleju

aromat arakowy

szczypta soli

KRUSZONKA

1/2 szkl cukru

1/2 kostki masła

cukier waniliowy

1 szkl mąki

Do letniego mleka kruszymy drożdże, dodajemy łyżkę cukru i łyżkę mąki-miksujemy i odstawiamy. Do lekko wyrośniętego zaczynu wbijamy jajka,dodajemy cukier, olej i aromat miksujemy. Następnie dodajemy dynię, przesianą mąkę i szczyptę soli , ciasto wyrabiamy tok długo aż będzie jednolite i lśniące. Wkładamy je do foremki wceśniej wysmarowanej tłuszczem i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Składniki kruszonki zagniatamy i posypujemy nią wyrośnięte ciasto. Pieczemy w tem 170 stopni około 60 minut . Czas pieczenia zależy od wysokości ciasta w każdym bądź razie ciasto jest upieczone kiedy wierzch się zarumieni,  a boki odstają od formy. Przed podaniem posypujemy obficie cukrem pudrem.

podwieczorek z dynią w tle

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak