podwieczorek z dynią w tle

LEGUMINA DYNIOWA
50 dkg dyni po obraniu
4 jajka
1/2 szkl cukru
3/4 szkl kaszy manny
1 łyżka masła
3 łyżki płatków migdałowych
aromat rumowy
Pokrojoną w kostkę dynię gotujemy w niewielkiej ilości wody do miękkości, następnie miksujemy(musu ma być 2 szkl). Żółtka ucieramy z cukrem na puszystą masę, dodajemy masło, dynię, kaszę, kilka kropel aromatu-miksujemy. Dajemy ubitą pianę z białek i delikatnie mieszamy, na koniec wsypujemy płatki. Ciasto przelewamy do foremki wcześniej nasmarowanej tłuszczem. Pieczemy 40-45 minut w temperaturze 170 stopni.
Podajemy gorące, posypane cukrem pudrem.
PLACEK DYNIOWY Z KRUSZONKĄ
3 szkl mąki
2 szkl startej dyni
3/4 szkl mleka
3/4 szkl cukru pudru
8 dkg drożdży
3 jajka
1/3 szkl oleju
aromat arakowy
szczypta soli
KRUSZONKA
1/2 szkl cukru
1/2 kostki masła
cukier waniliowy
1 szkl mąki
Do letniego mleka kruszymy drożdże, dodajemy łyżkę cukru i łyżkę mąki-miksujemy i odstawiamy. Do lekko wyrośniętego zaczynu wbijamy jajka,dodajemy cukier, olej i aromat miksujemy. Następnie dodajemy dynię, przesianą mąkę i szczyptę soli , ciasto wyrabiamy tok długo aż będzie jednolite i lśniące. Wkładamy je do foremki wceśniej wysmarowanej tłuszczem i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Składniki kruszonki zagniatamy i posypujemy nią wyrośnięte ciasto. Pieczemy w tem 170 stopni około 60 minut . Czas pieczenia zależy od wysokości ciasta w każdym bądź razie ciasto jest upieczone kiedy wierzch się zarumieni, a boki odstają od formy. Przed podaniem posypujemy obficie cukrem pudrem.