Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Placek po węgiersku wg Iwony

Placek po węgiersku choć na Węgrzech mało znany w Polsce bardzo uwielbiany,nie ma nic lepszego w zimowe wieczory, jak pikantny gulasz na rumianym placku ziemniaczanym. Zapraszam..

Placek po węgiersku to jedna z tych potraw, które w nazwie nawiązują do innych krajów,a w rzeczywistości mają z nimi mało co wspólnego! Na Węgrzech pikantny gulasz owszem jest wręcz potrawą narodową, ale podaje się go naczęściej z pieczywem, tak więc placka po węgiersku próżno szukać na Węgrzech, takie pyszności tylko u nas!
Na orginalny placek po węgiersku tak naprawdę nie ma przepisu, przez wieki przeszedł on  liczne modyfikacje i ulepszenia, że dziś praktycznie, co kucharz to inna wersja tego dania. Nazwę tę raczej przypisałabym sposobowi podania placka ziemniaczanego i gulaszu, co jednak nie zmienia faktu, że pod tą nazwą w każdym polskim domu ukrywa się bardzo pyszne, sycące i aromatyczne danie. Każda pani domu ma swój sekretny sposób na gulasz: ma być mięśnie, pikantnie, paprykowo i pysznie!
Tak więc placek po węgiersku wg Iwony podano do stołu, zapraszam:
Placek po węgiersku wg Iwony Składniki:
Na placki ziemniaczane: 500 g ziemniaki,1 szt jajko,1 ząbek czosnku, 1 mała cebula, 100 g mąka, sól i pieprz do smaku, natka pietruszki,olej do smażenia;Na gulasz: 500 g cielęciny (lub wołowiny),50-70 g przecieru pomidorowego,1 papryka,1 cukinia,1 cebula, 1 papryczka chili, szczypta słodkiej papryki, sól i pieprz do smaku, mąka do obtoczenia,olej do smażenia; 

Sposób przygotowania:
1.Cebulkę posiekać, paprykę i cukinię pokroić w małą kostkę;
2.Mięso pokroić w kostkę o średnicy 2 -3 cm. Obtoczyć w mące i obsmażyć na oleju na dużym ogniu.
3.Dodać do smażącego się na patelni mięsa rozdrobnioną papryczkę chili, słodką paprykę i cebulę, smażyć razem kilka minut, następnie dodać połowę cukini i papryki pokrojonych wcześniej w kostkę;
4.Po kilku minutach całość zalać wodą, dodać przecier pomidorowy,doprawić solą i pieprzem do smaku. Zmniejszyć palnik i dusić na małym ogniu około 1-1,5h. W razie potrzeby dolać odrobinę wody (gdyby zbyt dużo się wygotowało); 4.Na 10 minut przed końcem dodać wcześniej pozostawioną drugą połowę cukini i papryki pokrojonej w kostkę. Warzywa,które były dodane na początku podczas gotowania rozpadły się i nadały charakterystyczny smak gulaszowi, te dodane na końcu zostaną lekko obgotowane, dzięki czemu podczas jedzenia będą chrupiące i będziemy je czuć.
5.Po tym czasie gulasz wyłączyć;
6. Ziemniaki,cebulę i czosnek zetrzeć na tartce o "małych oczkach".Dodać posiekaną natkę pietruszki, jajko, sól, pieprz, mąkę i wymieszać na jednolitą masę. Na patelni rozgrzać kilka łyżek oleju. Chochelką nabierać trochę masy ziemniaczanej, kłaść na patelnie formując duże placki. Smażyć na złoty kolor z obydwu stron.
7.Placki odsączyć z oleju i kłaść po jednym na talerzu, polać chochelką gulaszu, złożyć na pół i wierzch również polać gulaszem;

Smacznego!
Iwona 

Mysiunia 02.12.2013 09:49
uwielbiam placki po węgiersku i bardzo lubię je robić czy zamawiać w restauracjach :) jednak brakuje mi tu jeszcze kwaśnej śmietanki - idealnie pasuje i podkreśla smak placka :) fajny wpis, zainspirował mnie i przypomniał o lubianej przeze mnie potrawie :) już mam pomysł na jutrzejszy obiad :D
IZABELA29 02.12.2013 09:18
jadłam taki placek na wakacjach w pewnej restauracji ale smak soli zabił moje doznania smakowe

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak