Pizza miłość mojego syna

Opublikowano: 27.03.2011
Autor: Jolanta_P-S
Pizza miłość mojego syna
Pizza to już prawie tradycja cotygodniowa w moim domu. Mój syn mógłby ją jeść codziennie, gdybym jej nie robiła sama puściłby mnie „z torbami”.




Tym razem jednak czerpiąc  z ostatnich moich włoskich fascynacji przyprawami oregano i bazylią zrobiłam eksperyment dodając ich do ciasta.
Połączenie ich smaków z ciastem drożdżowym powoduje zachwyt każdego, kto jej spróbuje, pizza jest naprawdę pyszna a w przygotowaniu bardzo prosta.
Polecam spróbować!
Ponieważ w Polsce o tej porze roku nie ma pysznych, aromatycznych pomidorów, wykorzystałam do sosu pomidory krojone z puszki. Świetnie nadają się do tego z kilku powodów – są smaczne i aromatyczne, mają dosyć gęstą konsystencję, aby dodać im trochę pikanterii dodaję  parę łyżek keczupu pikantnego z dużą zawartością pomidorów (ostatnio po obejrzeniu pewnego programu na TVN Style mam manię sprawdzania zawartości % pomidorów w keczupach i koncentratach pomidorowych)
- pizza z szynką i serem, spód z dodatkiem oregano

http://www.doradcasmaku.pl/przepis/118743/pizza-z-szynka-i-serem-spod-z-dodatkiem-oregano.html
 
Składniki: 1/4 szkl. mleka, 10 dag drożdży , 1 łyżeczka cukru, 2 szkl. Mąki, 1 szt. jajko, 4 łyżki oleju, 1 łyżeczka soli, 2 łyżeczki oregano, 20 dag szynki,15 dag ser żółtego, 1 op. Pomidorówkrojonych z puszki, 3 łyżki keczupu pikantnego, 1 łyżeczka bazylii.

- Mleko podgrzać z 1 łyżeczką cukru, 1 łyżeczkę soli, dodać 10 dag drożdży, rozetrzeć. Do miski wsypać 2 szkl.mąki, wlać zaczyn, dodać jajko, 2 łyżki oregano, 3 łyżki oleju, zagnieść ciasto, zrobić kulę, oprószyć mąką i wstawić na 20 minut do piekarnika w temp 50 stopni z termoobiegiem. Blachę z piekarnika wysmarować olejem, ciasto położyć na środku i rozwałkować równomiernie na całej blasze tworząc kwadrat, rant podnieść wyżej, wylać pomidory krojone z puszki wymieszane z keczupem pikantnym i bazylią, na nich ułożyć plasterki szynki, posypać startym serem. Wstawić do piekarnika o temp. 150 stopni z termoobiegiem, piec 20 minut, po upieczeniu można polać keczupem.

Aby pizze nie były monotonne staram się za każdym razem zmieniać ich farsz, tym razem dodałam pieczarki i boczek, ser za każdym razem jest obowiązkowy w dużej ilości.

 - pizza z boczkiem, pieczarkami i serem, spód z dodatkiem oregano

 http://www.doradcasmaku.pl/przepis/118749/pizza-z-boczkiem-pieczarkami-i-serem-spod-z dodatkiem-oregan.html


Składniki: 1/4 szkl. mleka, 1 łyżeczka cukru,  10 dag drożdży, 2 szkl. mąki, 1 łyżki soli, 1 jajko, 2 łyżeczki oregano, 4 łyżki oleju, 20 dag boczku parzonego,  25 dag pieczarek,  15 dag sera żółtego,  1 op. pomidorów krojonych z puszki, 3 łyżeczki keczupu, 1 łyżeczka bazylii

Sposobu wykonania nie będę powtarzać, gdyż jest ten sam.

Kolejna pizza, a właściwie jej farsz jest wynikiem „Konkursu wiosennego ze Smakiem”, miałam ochotę zrobić moją sztandarową sałatkę selerową z ananasem i kurczakiem, obeszłam kilka sklepów, w żadnym nie było tych produktów, wściekła, z bolącymi nogami  postanowiłam iść do ostatniego widząc, że udział w konkursie oddala się. I co- i nic mojego marynowanego selera nie było, ale patrzę jest na półce sałatka pieczarkowa, ale marynowana, skład fajny, bo i pieczarki, papryka i marchew, ale ten ocet, nigdy nic kwaśnego nie nakładałam na pizzę, ale widząc jak wygrana oddala się postanowiłam zaryzykować, dokupiłam jeszcze mrożonkę leczo Hortexu i poszłam szybko do domu.

Oto efekt: pizza z szynką i sałatką pieczarkową Smak, tym razem do spodu dodałam bazylię suszoną, a sosem był jedynie keczup pikantny http://www.doradcasmaku.pl/przepis/120278/pizza-z-szynka-i-salatka-pieczarkowa-smak.html



S
kładniki: 1/4 szkl. mleka,  10 dag drożdży, 1 łyżeczka cukru, 1/2 łyżeczki soli, 2 szkl. mąki, 1 jajko,  4 łyżki oleju, 2 łyżeczki bazylii suszonej Prymat,  20 dag szynki, 290 g sałatki pieczarkowej Smak, 450 g mieszanki Hortexu leczo, 3 łyżki keczupu pikantnego,  20 dag sera żółtego,   

Mleko podgrzać z 1 łyżeczką cukru, 1/2 łyżeczki soli, dodać 10 dag drożdży, rozetrzeć. Do miski wsypać 2 szkl.mąki, wlać zaczyn, dodać jajko, 2 łyżeczki bazylii suszonej, 3 łyżki oleju, zagnieść ciasto, zrobić kulę, oprószyć mąką i wstawić na 20 minut do piekarnika w temp 50 stopni z termoobiegiem. Blachę z piekarnika wysmarować olejem, ciasto położyć na środku i rozwałkować równomiernie na całej blasze tworząc kwadrat, rant podnieść wyżej, posmarować 3 łyżkami keczupu pikantnego, na nim ułożyć mieszankę mrożonek Hortexu typu Leczo, plasterki szynki, oraz odsączoną z zalewy sałatkę Pieczarkową Smak, posypać startym serem. Wstawić do piekarnika o temp. 150 stopni z termoobiegiem, piec 20 minut.

Te przepisy są początkiem pizzowych fascynacji,  więc cdn.

 

 

 

prymat