Już pisałam, że pizza często gości w moim domu. Od czasu kiedy pierwszy raz w ramach eksperymentu dodałam do ciasta bazylii, teraz jest to norma.
Połączenie tego smaku z ciastem drożdżowym powoduje zachwyt każdego, kto jej spróbuje, pizza jest naprawdę pyszna a w przygotowaniu bardzo prosta.
Polecam spróbować!
Ponieważ w Polsce o tej porze roku wreszcie są aromatyczne pomidory, użyłam je do przygotowania jednej pizzy, zawsze też wykorzystuję do sosu pomidory krojone z puszki, tym razem znalazłam z dodatkiem ziół. Świetnie nadają się do tego z kilku powodów – są smaczne i aromatyczne, mają dosyć gęstą konsystencję, aby dodać im trochę pikanterii dodaję parę łyżek keczupu pikantnego z dużą zawartością pomidorów teraz tradycyjnie sprawdzam zawartość % pomidorów w keczupach i koncentratach pomidorowych.
drożdżowy spód do pizzy
Składniki:
- 2 szkl mąka na pizzę włoską,
- 1 szkl. mleko,
- 10 dag drożdże,
- 1 łyżeczka cukier,
- 1/2 łyżeczki Sól,
- 2 łyżki oliwa z oliwek,
- 2 łyżeczki bazylia
Mleko delikatnie podgrzać, dodać cukier i drożdże, wymieszać i pozostawić na 15 minut. Mąkę wsypać do miski, dodać rozczyn, sól, oliwę, suszoną bazylię, dokładnie wyrobić ręką (ciasto musi być elastyczne) jeśli jest potrzeba dodać mąkę. Przykryć ścierką i wstawić do piekarnika o temp. 50 stopni. Kwadratową blachę wysmarować oliwą. Wyrośnięte ciasto przełożyć na blachę, rozwałkować wałkiem na szerokość blachy, ciasto lekko podnieść do góry.
Pizza z salami i serem greckim
Składniki:
- 1 szt spód do pizzy,
- 400 g Pomidory z ziołami z puszki,
- 4 łyżki keczup pikantny,
- 20 plastrów salami,
- 2 szt. pomidor,
- 20 liści bazylia świeża,
- 20 dag ser grecki tarty
Zrobić sos dodając do pomidorów z puszki keczup pikantny, dokładnie wymieszać i wysmarować nim spód do pizzy, wyłożyć plastrami salami, plastrami krojonych pomidorów i liśćmi świeżej bazylii, Całość posypać tartym serem greckim. Wstawić do gorącego piekarnika, piec 30 minut w temp. 170 stopni z termoobiegiem.
Pizza z szynką i mieszanką meksykańską
Składniki:
- 1 szt spód do pizzy,
- 400 g pomidory z ziołami z puszki,
- 4 łyżki keczup pikantny,
- 25 dag szynka gotowana,
- 1 op mieszanka meksykańska,
- 20 dag ser gouda
Zrobić sos dodając do pomidorów z puszki keczup pikantny, dokładnie wymieszać i wysmarować nim spód do pizzy , wyłożyć plastrami szynki gotowaneji, i nakładać po łyżeczce mieszanki meksykańskiej Całość posypać cienkimi plastrami sera gouda. Wstawić do gorącego piekarnika, piec 30 minut w temp. 170 stopni z termoobiegiem.