Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pizza – miłość mojego syna cz. 2

Już pisałam, że pizza często gości w moim domu. Od czasu kiedy pierwszy raz w ramach eksperymentu dodałam do ciasta bazylii, teraz jest to norma.

Pizza – miłość mojego syna cz. 2Pizza – miłość mojego syna cz. 2

Już pisałam, że pizza często gości w moim domu. Od czasu kiedy pierwszy raz w ramach eksperymentu dodałam do ciasta bazylii, teraz jest to norma.
Połączenie tego smaku z ciastem drożdżowym powoduje zachwyt każdego, kto jej spróbuje, pizza jest naprawdę pyszna a w przygotowaniu bardzo prosta.
Polecam spróbować!
Ponieważ w Polsce o tej porze roku wreszcie są aromatyczne pomidory, użyłam je do przygotowania jednej pizzy, zawsze też wykorzystuję do sosu pomidory krojone z puszki, tym razem znalazłam z dodatkiem ziół. Świetnie nadają się do tego z kilku powodów – są smaczne i aromatyczne, mają dosyć gęstą konsystencję, aby dodać im trochę pikanterii dodaję  parę łyżek keczupu pikantnego z dużą zawartością pomidorów teraz tradycyjnie sprawdzam zawartość % pomidorów w keczupach i koncentratach pomidorowych.

Pizza – miłość mojego syna cz. 2

 drożdżowy spód do pizzy

Składniki:

Mleko delikatnie podgrzać, dodać cukier i drożdże, wymieszać i pozostawić na 15 minut. Mąkę wsypać do miski, dodać rozczyn, sól, oliwę, suszoną bazylię, dokładnie wyrobić ręką (ciasto musi być elastyczne) jeśli jest potrzeba dodać mąkę. Przykryć ścierką i wstawić do piekarnika o temp. 50 stopni. Kwadratową blachę wysmarować oliwą. Wyrośnięte ciasto przełożyć na blachę, rozwałkować wałkiem na szerokość blachy, ciasto lekko podnieść do góry.

Pizza – miłość mojego syna cz. 2Pizza – miłość mojego syna cz. 2

 Pizza z salami i serem greckim

Składniki:

Zrobić sos dodając do pomidorów z puszki keczup pikantny, dokładnie wymieszać i wysmarować nim spód do pizzy, wyłożyć plastrami salami, plastrami krojonych pomidorów i liśćmi świeżej bazylii, Całość posypać tartym serem greckim. Wstawić do gorącego piekarnika, piec 30 minut w temp. 170 stopni z termoobiegiem.

Pizza – miłość mojego syna cz. 2Pizza – miłość mojego syna cz. 2

Pizza z szynką i mieszanką meksykańską

Składniki:

Zrobić sos dodając do pomidorów z puszki keczup pikantny, dokładnie wymieszać i wysmarować nim spód do pizzy , wyłożyć plastrami szynki gotowaneji, i nakładać po łyżeczce mieszanki meksykańskiej Całość posypać cienkimi plastrami sera gouda. Wstawić do gorącego piekarnika, piec 30 minut w temp. 170 stopni z termoobiegiem.

Pizza – miłość mojego syna cz. 2Pizza – miłość mojego syna cz. 2Pizza – miłość mojego syna cz. 2

bami 18.06.2011 23:43
Pizza to także i moja miłość :) uwielbiam ją i od kilku dni chodzi mi po głowie, więc muszę i ja ją przygotować. Twoje pizze wyglądają bardzo smacznie! :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak