Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pierwsze przetwory- Dżem podwójnie brzoskwiniowy z sokiem marchwiowym

Udało mi się dzisiaj kupić brzoskwinie po okazyjnej cenie, więc nie namyślając się długo zrobiłam nasz ulubiony dżem brzoskwiniowy.

Pierwsze przetwory- Dżem podwójnie brzoskwiniowy z sokiem marchwiowym
Udało mi się dzisiaj kupić brzoskwinie po okazyjnej cenie, więc nie namyślając się długo zrobiłam nasz ulubiony dżem brzoskwiniowy.

Pierwsze przetwory- Dżem podwójnie brzoskwiniowy z sokiem marchwiowym

Składniki:
  • 4 kg brzoskwiń,
  • 1 szkl. cukru,
  • 1 op Żelfix 3:1,
  • 1 op galaretki brzoskwiniowej,
  • 1 szkl. soku marchwiowego

Brzoskwinie obrać ze skórki i usunąć pestki. Pokroić je na mniejsze kawałki. Wrzucić do dużego garnka i smażyć na małym ogniu, od czasu do czasu mieszając, powinny być widoczne kawałki owoców. Sok marchwiowy zagotować i rozpuścić w nim galaretkę. Wsypać Żelfix, dodać rozpuszczoną galaretkę, wymieszać i jeszcze chwilę gotować.

Pierwsze przetwory- Dżem podwójnie brzoskwiniowy z sokiem marchwiowym

W dużym garnku zagotować wodę. Gorący dżem nałożyć do czystych słoików, wlać prawie do pełna, przykryć krążkiem z folii aluminiowej i zamknąć wieczko. Do gorącej wody włożyć słoiki i gotować ok. 10 minut na małym ogniu (woda powinna sięgać ¾ słoika). Wyciągnąć słoiki , odwrócić do góry dnem do wystygnięcia.

Pierwsze przetwory- Dżem podwójnie brzoskwiniowy z sokiem marchwiowym

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak