Pierwsze kroki z Robotem kuchennym Styline MUM54240 firmy Bosch - Kotlety i klopsiki z indyka i kurek
Przepis na te kotlety zrodził się w mojej głowie, koniecznie chciałam wypróbować wczoraj otrzymaną nagrodę z portalu www.doradcasmaku.pl, czyli Robot kuchenny Styline MUM54240 firmy Bosch, a dokładnie sprawdzić chciałam maszynkę do mielenia mięsa.
Składniki:
- 25 dag mięsa z indyka,
- 1 garść świeżych kurek,
- 1 łyżeczka przyprawy z rozmarynem i pieprzem cayenne,
- 1 kromka chleba pszennego,
- 1 szt. jajko,
- do smaku sól, majeranek,
- 4 łyżki bułki tartej,
- 2 łyżki oleju
lZmielić w maszynce do mięsa kawałki indyka, świeże umyte kurki, kawałki chleba. Wszystko wymieszać w misce, dodać przyprawę z rozmarynem i pieprzem cayenne, jajko, majeranek, doprawić solą, dodać jeszcze 2 łyżki bułki tartej i wszystko dokładnie wymieszać. Uformować owalne kotlety, obtoczyć je w pozostałej bułce tartej i usmażyć na rumiano na oleju. Można podać z sosem kurkowo-śmietanowym.
Wpis również na http://straga.blox.pl/2011/07/Pierwsze-kroki-z-Robotem-kuchennym-
Styline.html
Dalsze propozycje na wykorzystanie maszynki do mięsa.
Czyli klopsiki podwójnie kurkowe :
Składniki:
- 30 dag mięso z indyka,
- 1 garść kurki świeże,
- 1 kostka Bulion grzybowy,
- 3 łyżki śmietana do sosu,
- 1 łyżka skrobia kukurydziana,
- 1 szt. jajko
- 1 łyżeczka przyprawa z rozmarynem i pieprzem cayenne,
- 1 kromka chleb pszenny,
- do smaku sól majeranek,
- 2 łyżki bułki tartej,
Zmielić w maszynce do mięsa kawałki indyka, świeże umyte kurki, kawałki chleba. Wszystko wymieszać w misce, dodać przyprawę z rozmarynem i pieprzem cayenne, jajko, majeranek, doprawić solą, dodać jeszcze 2 łyżki bułki tartej i wszystko dokładnie wymieszać. Formować okrągłe klopsiki. Przygotować sos kurkowo-śmietanowy: w 500 ml wrzącej wody rozpuścić bulion grzybowy, wrzucić klopsiki, gotować 8 minut, dodać dużą garść świeżych kurek gotować dalej 8 minut, 1 łyżkę skrobi kukurydzianej wymieszać w małej ilości wody, dodać 3 łyżki śmietany do sosów, 2 łyżki wrzącego bulionu, wymieszać i wlać do klopsików, zagotować, zmniejszyć ogień, poczekać aż sos zgęstniej, podawać z ryżem.
