Pierwsze kroki z Robotem kuchennym Styline MUM54240 firmy Bosch - Kotlety i klopsiki z indyka i kurek

Opublikowano: 15.07.2011
Autor: Jolanta_P-S
Pierwsze kroki z Robotem kuchennym Styline MUM54240 firmy Bosch - Kotlety i klopsiki z indyka i kurek
Przepis na te kotlety zrodził się w mojej głowie, koniecznie chciałam wypróbować wczoraj otrzymaną nagrodę z portalu www.doradcasmaku.pl, czyli Robot kuchenny Styline MUM54240 firmy Bosch, a dokładnie sprawdzić chciałam maszynkę do mielenia mięsa.

 

Przepis na te kotlety zrodził się w mojej głowie, koniecznie chciałam wypróbować wczoraj otrzymaną nagrodę z portalu www.doradcasmaku.pl, czyli Robot kuchenny Styline MUM54240 firmy Bosch, a dokładnie sprawdzić chciałam maszynkę do mielenia mięsa.

Składniki:
  • 25 dag mięsa z indyka,
  • 1 garść świeżych kurek,
  • 1 łyżeczka przyprawy z rozmarynem i pieprzem cayenne,
  • 1 kromka chleba pszennego,
  • 1 szt. jajko,
  • do smaku sól, majeranek,
  • 4 łyżki bułki tartej,
  • 2 łyżki oleju

lZmielić w maszynce do mięsa kawałki indyka, świeże umyte kurki, kawałki chleba. Wszystko wymieszać w misce, dodać przyprawę z rozmarynem i pieprzem cayenne, jajko, majeranek, doprawić solą, dodać jeszcze 2 łyżki bułki tartej i wszystko dokładnie wymieszać. Uformować owalne kotlety, obtoczyć je w pozostałej bułce tartej i usmażyć na rumiano na oleju. Można podać z sosem kurkowo-śmietanowym.


Wpis również na http://straga.blox.pl/2011/07/Pierwsze-kroki-z-Robotem-kuchennym-
Styline.html

Dalsze propozycje na wykorzystanie maszynki do mięsa.
Czyli klopsiki podwójnie kurkowe :
Składniki:
  • 30 dag mięso z indyka,
  • 1 garść kurki świeże,
  • 1 kostka Bulion grzybowy,
  • 3 łyżki śmietana do sosu,
  • 1 łyżka skrobia kukurydziana,
  • 1 szt. jajko
  • 1 łyżeczka przyprawa z rozmarynem i pieprzem cayenne,
  • 1 kromka chleb pszenny,
  • do smaku sól majeranek,
  • 2 łyżki bułki tartej,

Zmielić w maszynce do mięsa kawałki indyka, świeże umyte kurki, kawałki chleba. Wszystko wymieszać w misce, dodać przyprawę z rozmarynem i pieprzem cayenne, jajko, majeranek, doprawić solą, dodać jeszcze 2 łyżki bułki tartej i wszystko dokładnie wymieszać. Formować okrągłe klopsiki. Przygotować sos kurkowo-śmietanowy: w 500 ml wrzącej wody rozpuścić bulion grzybowy, wrzucić klopsiki, gotować 8 minut, dodać dużą garść świeżych kurek gotować dalej 8 minut, 1 łyżkę skrobi kukurydzianej wymieszać w małej ilości wody, dodać 3 łyżki śmietany do sosów, 2 łyżki wrzącego bulionu, wymieszać i wlać do klopsików, zagotować, zmniejszyć ogień, poczekać aż sos zgęstniej, podawać z ryżem.

 

 

prymat