Pierogi świetnie smakują z serem i z jagodami, dlaczego by nie polaczyć tych smaków?
oto przepis na farsz do takich:
500 g sera bialego twarogowego
1 szkl. jagód
budyń waniliowy
cukier waniliowy
cukier do smaku
Ser ucieramy z cukrami i budyniem, następnie dodajemy jagody i ucieramy na papkę.
Ciasto: każda z nas ma własny sprawdzony przepis, ja po prostu mieszam mąkę, na oko około pół kilograma, ze szczyptą soli i zalewam więcej niż 1 szklanką dość gorącej wody, ciasto musi być dość sprężyste i musi po wyrobieniu chwilę odstać.
na rozwałkowane ciasto układam farsz i wykrawam pierogi, zwracając szczególną uwagę na dobrze sklejone brzegi, aby podczas gotowania się nie rozkleiły i farsz nie wypłynął.
Gotuję w lekko osolonej wodzie, od chwili wypłynięcia około 3-5 minut, zależy to od grubości rozwałkowanego ciasta. Podaję je z kwaśną śmietaną posypana cukrem pudrem.
farsz na pierogi z samymi jagodami:
1 1/2 szkl jagód
2 łużki budyniu waniliowego
cukier waniliowy
2-3 łyżki cukru
jagody wsypujemy do miseczki mieszamy z cukrami i budyniem.
Robiąc te pierogi najpierw wykrawam z ciasta krążki, które napełniam w dłoni jagodami, mam większą kontrolę na nimi aby nie uciekały, stopniowo sklejam brzegi. Podczas gotowania budyń fajnie wiąże wydzielany sok w farszu.
podaję je również z kwaśną śmietaną posypaną cukrem. myślę że śmietana doskonale pasuje do jagód.