pierogi z serem i jagodami, i z samymi jagodami

Opublikowano: 23.07.2012
Autor: teresa18
pierogi z serem i jagodami, i z samymi jagodami
jagody smak lata

Pierogi świetnie smakują z serem i z jagodami, dlaczego by nie polaczyć tych smaków?

oto przepis na farsz do takich:

500 g sera bialego twarogowego

1 szkl. jagód

budyń waniliowy

cukier waniliowy

cukier do smaku

Ser ucieramy z cukrami i budyniem, następnie dodajemy jagody i ucieramy na papkę.

Ciasto: każda z nas ma własny sprawdzony przepis, ja po prostu mieszam mąkę,  na oko około pół kilograma, ze szczyptą soli i zalewam więcej niż 1 szklanką dość gorącej wody, ciasto musi być dość sprężyste i musi po wyrobieniu chwilę odstać.pierogi z serem i jagodami, i z samymi jagodami

na rozwałkowane ciasto układam farsz i wykrawam pierogi, zwracając szczególną uwagę na dobrze sklejone brzegi, aby podczas gotowania się nie rozkleiły i farsz nie wypłynął.

Gotuję w lekko osolonej wodzie, od chwili wypłynięcia około 3-5 minut, zależy to od grubości rozwałkowanego ciasta. Podaję je z kwaśną śmietaną posypana cukrem pudrem.

pierogi z serem i jagodami, i z samymi jagodami

farsz na pierogi z samymi jagodami:

1 1/2 szkl jagód

2 łużki budyniu waniliowego

cukier waniliowy

2-3 łyżki cukru

jagody wsypujemy do miseczki mieszamy z cukrami i budyniem.

Robiąc te pierogi najpierw wykrawam z ciasta krążki, które napełniam w dłoni jagodami, mam większą kontrolę na nimi aby nie uciekały, stopniowo sklejam brzegi. Podczas gotowania budyń fajnie wiąże wydzielany sok w farszu.

pierogi z serem i jagodami, i z samymi jagodami

podaję je również z kwaśną śmietaną posypaną cukrem. myślę że śmietana doskonale pasuje do jagód.

pierogi z serem i jagodami, i z samymi jagodami

 

prymat