Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pieczonki

W Wielkopolsce takich smaków nie znamy.... Czyli o tym jak nas na Śląsku ugoszczono...

Podczas odwiedzin u znajomych mieliśmy okazję uraczyć się daniem,które zaskoczyło nas swym smakiem....
No takich rzeczy u nas nie ma! :)
Do kociołka wrzucić można chyba wszystko.
Oni mają sprawdzony przepis,który jest prosty do zapamiętania...
Do kociołka wyłożonego liściami kapusty wrzucamy wcześniej przygotowane(pokrojone w plastry),przyprawione i dobrze wymieszane:
ziemniaki,buraczki,marchewka,cebula,kiełbasa,boczek oraz trochę smalcu.
Skórę z boczku wrzucamy na dno kociołka.Wszystko przykrywamy liścmi kapusty i szczelnie pokrywą. Pieczonki się pieką na małym ognisku ponad godzinę nawet do 1,5.
Pieczonki
Powiem szczerze że im dłużej stało na ognisku tym lepsze w smaku było....
Na śniadanie odgrzane pieczonki-pyyyycha!

Od tamtej pory ciągle na kociołek poluję...

Monika111 06.09.2011 20:25
Szukam tego kociołka i szukam i nigdzie u nas nie ma w sklepach.... :(
Magdalena/Madija 29.08.2011 11:52
w Chrzanowie ( w sumie tez pod Krakowem;)) mówimy po prostu pieczone ;) albo \"po cabańsku\"
Anna133 23.08.2011 19:54
czosnku nigdy nie dawałam , ale i teznigdy nie jadłam z buraczkami , reszta skladników nie zmienna , a kapusta musi tez być bo aromat jest taki nie powtarzalny
Monika111 23.08.2011 19:48
Ja bym dała trochę czosnku....nie wiem czy dobrze kombinuję,ale jak sobię kupię kociołek to wersje będą różne.... :)
Anna133 23.08.2011 19:46
*u nas pod Krakowem ( literówka )
Anna133 23.08.2011 19:45
aż sie wierzyć nie chce że w jakimś rejonie Polski tego nie znają :) u pod Krakowem nazywamy to prażonymi :) polecam kazdemu kto tego nie jadł , zakocha sie napewno , ja daję natkę pietruszki ale nie daję buraczków , to pewnie zalezy od regionu :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak