Pęki szparagów z grzybami

Opublikowano: 13.05.2011
Autor: borgia
Pęki szparagów z grzybami
Maj pod znakiem szparagów? Niech i tak będzie...

   W zasadzie to zanim Doradca wspomniał o szparagach, to myśmy już je zjedli. Po raz pierwszy zrobiłam coś ze świeżych - z powodów banalnych. Po raz pierwszy po prostu udało mi się kupić świeże - bez zastanowienia się więc frrru do koszyka ostatnie 2 pęczki, jakie były dostępne. Co z tym zrobić? Nad tym postanowiłam zastanowić się w domu.
   No dobrze. Mam odłożonych kilka przepisów z różnych stronek. To sałatki, to zapiekane, to tarty, to zupy, to musy... Nie miała baba kłopotu... Zerkam więc do nowości na jednej z ulubionych stronek... i co? No i są! Wyglądają pięknie i tak zrobię. Takie sobie wymarzyłam... To nic, że szparagi mam, ale nie mam boczniaków, bo w końcu da się je zastąpić pieczarkami. Inny nieco smak, ale powino wyjść dobrze. Mam śliczne plastry szynki serrano więc owinąć jest w co. Tylko trzeba jeszcze pójśc po te pieczarki, ser i natkę pietruszki, o której tym razem nie udalo mi się zapomnieć!!!. Reszta jest w domu. Tak to bywa, gdy coś się kupi bez przygotowania. Ale ja to lubię. Wczoraj chciałam kupić kolejne, ale nie było. Mają być w maju? Oby tylko nie przez jeden dzień. Na to w każdym razie liczę, bo ten pierwszy raz (kiedyś musiał nastąpić) to wielki sukces.
I wiem, że bardzo lubię świeże szparagi.

Pęki szparagów z grzybami

   1 kg białych szparagów,
      sól,
 20 dag boczniaków lub pieczarek,
1/2 pęczka dymki,
   2 łyżki oliwy,
      pieprz,
   8 plasterków szynki (po 2 dag każdy) - dałam serrano,
 80 ml mleka (w przepisie jest 200, ja dałam 100 a i tak musialam wyciągać grzyby łyżką cedzakową),
   5 dag startego żółtego sera,
1/2 pęczka natki pietruszki (powinna być trybulka).

   Obrać szparagi zaczynając nieco poniżej główek, odciąć stwardniałe końcówki. Gotować wsadzając do wrzącej, osolonej wody około 10 minut, strając się, aby główki wystawała ponad poziom wody (powinno się je gotować pionowo, ale z braku odpowiedniego naczynia uformowałam z folii aluminiowej podwyższenie, o które oparłam szparagi). Szparagi powinny pozostać jędrne. Wyjąć je bardzo delikatnie.
   W tym czasie nagrzać piekarnik do 200C. Pieczarki oczyścić i pokroić - w zalezności od wielkości - na połówki, ćwiartki lub szóstki. Cebulkę umyć, osuszyć i pokroić na 1 cm kawalki razem ze szczypiorem. Wymiemaszać z pieczarkami i oliwą, doprawić solą i pieprzem. Wyłożyć do naczynia żaroodpornego i piec przez 5 minut.
   Szparagi podzielić na 8 pęczków. Każdy zawinąć w plasterek szynki i ułożyć na grzybach. Skropić mlekiem i posypać żółtym serem. Piec jeszcze 15 minut.
Przed podaniem posypać posiekaną natką pietruszki.

Źródło: Cuisine de Saison

 

prymat