Palta rellena.

Opublikowano: 21.02.2011
Autor: czapata
Palta rellena.
Areguipa to miasto w Peru, położone w otoczeniu gór Cordillera Volcanica. Chodząc cały dzień po starych, zabytkowych, kamiennych uliczkach zgłodnieliśmy. Zajrzeliśmy do małej lokalnej knajpki, gdzie kucharz chętnie podzielił się ze mną przepisem na to pyszne danie. Czyt. \"palta rejena\".

 

Przepis na 4 osoby:

- 4 avocado(inaczej palta)

- 2 duże ugotowane marchewki

- 0,5 kg ugotowanych ziemniaków

- 4 ugotowane jajka

- 2 puszki groszku

- majonez, sól, pieprz

- liście sałaty, plastry pomidora, oliwki lub ketchup do ozdoby

Machew, ziemniaki i jajka kroimy w kostkę. Dodajemy groszek i wszystko mieszamy z majonezem, solą i pieprzem. Avocado kroimy na pół, wyciągamy pestki i uzupełniamy środek powstałą mieszanką. Całość przyozdabiamy sałatą, pomidorami lub ketchupem i oliwką.
Byliśmy bardzo głodni więc do palty zamówiliśmy górę "papas fritas" czyli smażone ziemniaczki. 

Palta rellena.

prymat