Locra (Lokra)

Opublikowano: 01.04.2011
Autor: czapata
Locra (Lokra)
Ta potrawa kojarzy mi się z dobrym humorem, z peruwiańskim ciepłem i z super rodziną jaką poznałam właśnie w Peru.

LOCRA:
- 3-4 ziemniaki
- kawałek dyni
- 2 cebule
- puszka kukurydzy
- ryż
- 3-4 pomidory
- szklanka wody
- sól, pieprz
- olej
- 2 gotowane jajka
- ryż

Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy w kostkę tak ok. 1 cm. Wrzucamy do rozgrzanego garnka z oliwą. Smażymy. Kiedy lekko się zarumienią dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę i razem prażymy. Następnie dorzucamy pokrojone pomidory, kukurydzę, sól i pieprz. Mieszamy i wlewamy wodę. Kiedy powstanie "papka" dorzucamy jeszcze obraną dynię. Musi być dodana na koniec ponieważ najszybciej się rozgotowuje. Danie wygląda tak, że powstałym sosem polewamy ryż i gotowane jajko. Smacznego.

Locra (Lokra)

prymat