Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Locra (Lokra)

Ta potrawa kojarzy mi się z dobrym humorem, z peruwiańskim ciepłem i z super rodziną jaką poznałam właśnie w Peru.

LOCRA:
- 3-4 ziemniaki
- kawałek dyni
- 2 cebule
- puszka kukurydzy
- ryż
- 3-4 pomidory
- szklanka wody
- sól, pieprz
- olej
- 2 gotowane jajka
- ryż

Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy w kostkę tak ok. 1 cm. Wrzucamy do rozgrzanego garnka z oliwą. Smażymy. Kiedy lekko się zarumienią dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę i razem prażymy. Następnie dorzucamy pokrojone pomidory, kukurydzę, sól i pieprz. Mieszamy i wlewamy wodę. Kiedy powstanie "papka" dorzucamy jeszcze obraną dynię. Musi być dodana na koniec ponieważ najszybciej się rozgotowuje. Danie wygląda tak, że powstałym sosem polewamy ryż i gotowane jajko. Smacznego.

Locra (Lokra)

czapata 19.04.2011 14:23
Tak, smakoszki jaroszki Borgio:). Mięsa nie jadam, ale ryby jeszcze tak. Potrawy są na razie bez mięsne ale na pewno mięsnego coś też wrzucę.
Kate131 01.04.2011 21:11
fajne danie
borgia 01.04.2011 18:43
Khmmm. Czy ja nie popełniłam fatalnego faut pas? \"Smakoszki jaroszki\" (szkoda, że nazwy bloga nie widać) - czyżbyś była wegetarianką?
borgia 01.04.2011 15:20
Muszę to zrobić. Mąż ucieszy się z kukurydzy, syn z jajek a ja z całej reszty ;). Tak poważnie to fajnie wygląda, a zajadanie się ryżem z ziemniakami nie jest mi wcale obce. Tylko ja dorzucę z boku kawałek mięsa... bo moi panowie znów będą swoje dywagacje na temat uskuteczniać. Taki filet drobiowy z rusztu. Chyba... Bo jeszcze nie wiem co dokładnie.
Dawid15 01.04.2011 12:44
Wygląda smakowicie:} Pozdrawiam

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak