Ocopa arequipeña.

Przepis na 4 osoby:
- 5 papryczek chili
- 1 większa cebula
- kostka białego słonego sera (feta lub bryndza)
- ok. 5 szklanki wody
- ok. 10 ciastek typu krakers lub ciastka sodowe
- ok. 15-20 malutkich, słodkich herbatników
- pół szklanki mleka
- łyżeczka soli
Chili dokładnie myjemy, wydrążamy środki i moczymy w wodzie przez kilka minut. Cebulę kroimy na większe kawałki i smażymy na rozgrzanym oleju. Po chwili dodajemy papryczki i przez dłuższy czas rumienimy razem z cebulą.
Wyciągamy blender. Wrzucamy biały ser, podsmażone chili z cebulą, dodajemy wodę, rozkruszone oba typy ciastek, mleko i sól. Wszystko dokładnie mielimy.
My dodatkowo jedliśmy kalafior w cieście.
Sos podajemy z ugotowanymi ziemniakami i jajkami które nie muszą być ciepłe..