Owoc w cieście

Opublikowano: 09.09.2013
Autor: IwonaDD
Owoc w cieście
Ostatnie jagody, w pełni sezonowe śliwki, pierwsze „nowe” jabłka czy gruszki, nieważne co masz pod ręką, owoce w cieście to deser doskonały! Zajrzyj do galerii,a zobaczysz, że my doradcy milion sposobów na niego mamy :)
„Gdy owoc w cieście się ukrywa,
na deser zapewniona szczęśliwa mina.. „

Owoc w cieście 
 
       Ciasta z owocami to bardzo popularny deser nie tylko u nas, ale i na całym świecie. I nie ma się co dziwić bogactwo sezonowych owoców daje tysiące możliwości : ciasta ucierane, jogurtowe, kruche, beztłuszczowe, francuskie i wiele innych, a w nich zanurzony soczysty owoc, czasem krojony, czasem w całości, raz na wierzchu, a raz w środku, aromatyzowany lub „nature”
                        – czy może być coś lepszego niż ciasto z owocami ? 
                        Jeśli nie wierzysz, spróbuj oprzeć się pokusie:

Ciasto jogurtowe z jagodami
Owoc w cieście

Owoc w cieście
 
Składniki:100 g jagody,250 g mąka,3 szt jajka,100 g cukier,150 ml olej sojowy lub słonecznikowy,
120 ml (jedno małe opakowanie) jogurt naturalny,1/2 szt sok z cytryny,2 łyżeczki proszek do pieczenia, skórka z cytryny;
 Sposób przygotowania:
1.Utrzeć całe jaja z cukrem na puszystą pianę.
2.Cały czas ubijając dodać w następującej kolejności reszte składników:
- najpierw olej,kontynuoać ubijanie;
-potem skórkę i sok z cytryny,kontynuować ubijanie;
- jogurt,kontynować ubijanie;
- a na samym końcu mąkę przesianą przez sito i wymieszaną z proszkiem do pieczenia;
3.Przelać do okrągłej formy,wierzch posypać jagodami i piec ok 50 - 60 minut w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni przez pierwsze 10 minut, następnie zmniejszyć do 180 stopni. Przed wyłaczeniem wykonań próbę suchego patyczka. Jeśli patyczek wbity w ciasto po wyjęciu jest suchy- ciasto gotowe, jeśli nie kontynuować pieczenie jeszcze kilka minut i ponownie wykonać próbę.
4.Po ostudzeniu posypać cukrem pudrem.

Odwracane ciasto ze śliwkami
Owoc w cieście 
przepis kpk - klik
Owoc w cieście 
Składniki:
300g (dowolna odmiana) śliwki,150g pszenna mąka,150 g mąka ziemniaczana,4 szt jajka,70 g masło,100 ml mleko,120 g cukier,szczypta sóli,2 łyżeczki proszek do pieczenia,1 łyżeczka skórki z cytryny,
 Sposób przygotowania:
Formę posmarować masłem, jeśli forma jest bez powłoki,która uniemżliwia przyczepienie się ciasta,użyć papieru do pieczenia; Dno formy posyć 1 łyżką cukru;
Sliwki umyć i osuszyć; Pokroić w cienkie paseczki i ciasno ułożyć na dnie formy do pieczenia;Posypać odrobiną mąki ziemniaczanej lub kaszy mannej;
Odstawić na chwilę;
W tym samym czasie, odzielić białka od żółtek; białka ze szczyptą soli ubić na sztywną pianę , żółtka utrzeć z cukrem; Do utartych żółtek dodać masło w temperaturze pokojowej i kontynuować ucieranie;
Do utartych żółtek z cukrem i masłem, dodaać stopniowo wymieszane ze sobą i z proszekiem do pieczenia mąki, oraz mleko; Dodać również skórkę otartą z cytryny;
Do gotowego ciasta dodać wcześniej ubite białka i delikatnie wymieszać;
Ciasto wlać na wcześniej przygotowane śliwki;
Piec do suchego patyczka w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni ( około 60 minut);
Po wystygnięciu ciasta przykryć je talerzem i odwracając "do góry nogami" wyłożyć ciasto na talerz;
Zimne ciasto posypać cukrem puderem;

Czekoladowe ciasto z gruszkami
Owoc w cieście

Owoc w cieście 
Składniki:
300 g mąka,3 szt jajka,150 g cukier,100 g masło,100 g czekolada gorzka,100 ml mleko,150 ml kwaśna śmietana,4-5 łyżek orzechy włoskie,2 łyżki miód,2 łyżeczki proszek do pieczenia,5 szt gruszki williamsa lub inne małe,szczypta przypraw(cynamon,imbir itp) ,
 Sposób przygotowania:
1.Orzechy drobno posiekać, połaczyć ze sobą miodem lub innym ulubionym syropem, można też doprawić je cynamonem, imbirem, ulubionymi przyprawami lub tez dodać kandyzowaną skórkę pomarańczową jeśli lubicie;
2.Gruszki umyć,osuszyć, wydrążyć gniazda nasienne, a w ich miejsce nałożyć orzechy aromatyzowane przyprawami i miodem; napełnione orzechami gruszki narazie odstawić;
3.Roztopić na parze czekoladę,lekko przystudzić,ale tak by zachowała płynną konsystencję;
4.Zółtka oddzielić od białek;
5.Utrzeć cukier z masłem na puszysty krem, stopniowo dodawać żółtka, cały czas kontynuując ucieranie;
6.Do utartych z masłem i cukrem zółtek dodać roztopioną czekoladę,a następnie stopniowo mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, mleko i śmietanę (1łyżka mąki/1łyżka smietany/ 1 łyżka mleka/1 łyzka mąki i tak na przemian)cały czas kontynuując ucieranie;
7.Ubić białka na sztywną pianę, połaczyć delikatnie z ciastem czekoladowym;
8.Formę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia;
9.Przelać ciasto do formy i włożyć do niego gruszki,przyciskając do dna;
10.Piec do suchego patyczka w 180 stopniach ( 50-60 minut);
11.Po ostudzeniu posypać ukrem pudrem;

 

Jeszcze  się nie przekonałeś ?
to zapraszam na inne owoców w cieście wydanie..

Strudel tradycyjny
Owoc w cieście
Przepis kpk - klik

Ananas po francusku
Owoc w cieście
Przepis kpk -klik

Beztłuszczowe ciasto z jabłkami
Owoc w cieście
Przepis -klik

Torcik gruszkowo-orzechowy
Owoc w cieście
Przepis kpk - klik


Owocowego, słodkiego podwieczorku :)
Iwona

 
prymat