Osobisty przewodnik po winach - PINOT BIANCO

Pinot Bianco to kolejny klasyk, na który zawsze mogę liczyć. Mam nadzieję, że żaden sommelier nie poczuje się urażony jak napiszę, że z punktu „widzenia” amatorki, w bukiecie przypomina mi trochę moje ulubione Chardonnay. W smaku wyczuwam jednak odrobinę więcej kwasowości niż w Chardonnay, brakuje mu też delikatnego posmaku wanilii. No, ale nie ma się co dziwić zupełnie inny szczep,zupełnie inne wino. Nie zmienia to jednak faktu, że jest to wspaniałe wino, pełne świeżości i delikatnego aromatu. Przyjemnie odświeża kubki smakowe i można się nim degustować do woli.
Pinot Bianco – białe wino wytrawne pochodzące z północno-wschodnich Włoch.
Kolor: słomkowo –żółty;
Bukiet: wyczuwalna delikatna nuta kwiatowo z przewagą owocowej ( jabłko, czereśnia, brzoskwinia);
Smak: zrównoważony, „lekki” do picia ze średnią kwasowością, delikatny posmak cytrusowy; smak może ulec lekkiej zmianie w zależności od producenta;
Zawartość alkoholu 11%- 14%.
Wino średnio dojrzałe.
Temperatura serwowania: 10-12°C
Cenowo bardzo dostępne od 25 zł do 75 zł
Według koneserów najlepiej smakuje z lekkimi przekąskami, zupami, białym mięsem, rybami słodkowodnymi, białymi i żółtymi serami (delikatnymi w smaku) oraz daniami wegetariańskimi (niepikantnymi);
U nas w domu najczęściej używam Pinota Bianco do kurczaka, karpia, pstrąga i dań na bazie warzyw oraz białych serów np. do pierogów ruskich czy tart warzywnych;
Przykładowe zestawienie obiadowe z Pinot Bianco delle Venezie ( Conte Reale):
Tym razem skorzystałam z bogactwa przepisów Doradcy Smaku i podałam Pinot Bianco z Zupą Szparagową do której zainspirowała mnie użytkowniczka Noruas w swoim wpisie Szaleństwo Szparagowe (tutaj) oraz Tartą Pomidorowo-Szparagową użytkowniczki Zewa, na którą przepis znajdziecie tutaj.
Nie pozostaje mi nic inego jak życzyć smacznego oraz aromatycznej degustacji.
Z pozdrowieniami
Iwona