Omlety moja miłość:)
Omlety znano już w starożytnym Rzymie. Ale ich smak doprowadzili do perfekcji Francuzi. Omlety w polskiej kuchni zawdzięczamy królowej Marysieńce Sobieskiej.
Omlet to pulchny placek sporządzony z jaj. Są różne odmiany omletów. Niektóre robi się z oddzielnie ubitych żółtek i białek a inne z całych jaj. W moim domu omlet to ulubiona potrawa śniadaniowa.
Sama potrawa polega na usmażeniu na maśle, oleju, margarynie, czy też oliwie we właściwy sposób dobrze roztrzepanych jajek. Cały dowcip polega jednak na tym, co omlet będzie miał w środku. Kiedy mi brakuje pomysłu na śniadanie zawsze sprawdza się omlet. Może być na słodko lub wytrawny, warzywny lub mięsny, kombinacji jest wiele. Omlety chyba nigdy mi się nie znudzą po więcej inspiracji zapraszam na mój profil https://www.doradcasmaku.pl/profil/3497/jolanta-p-s.html.
Omlet śniadaniowy z jarskimi dodatkami
Składniki:
- 3 szt jajka,
- 2 łyżki mieszanki z mrożonego groszku, kukurydzy i czerwonej papryki,
- 1 łyżka siekanego szczypiorku
- do smaku sól i pieprz kolorowy,
- 1 łyżka oliwy
Za pomocą trzepaczki ubić w misce 3 jajka, tak aby do masy jajecznej wtłoczyć dużo powietrza, aż pojawią się na powierzchni bąbelki. Rozgrzać na patelni 1 łyżkę oliwy, wsypać mieszankę mrożonego groszku, kukurydzy i czerwonej papryki, chwilkę poddusić. Wlać masę jajeczną na patelnię, ruchem kolistym rozprowadzić ją równomiernie na patelni, przykryć omlet pokrywką i smażyć na małym ogniu, spód omletu powinien być lekko przyrumieniony, a powierzchnia powinna być ścięta. Wyłożyć omlet na duży talerz, doprawić go solą i kolorowym pieprzem, posypać siekanym szczypiorkiem.
Omlet podwójnie jajeczny:
- 1 jajko gotowane
- 1 jajko świeże
- 1mała filiżanka mleka
- 2 łyżeczki skrobii kukurydzianej
- 1 cebulka ze szczypiorkiem
- sól i pieprz do smaku
- 1/2 papryczki Snack Peppers
Omlet śniadaniowy z pomidorami i kiełbasą
- 3 szt jajka,
- 8 plastrów kiełbasy,
- 1 szt pomidor,
- do smaku sól i pieprz czarny,
- 1 łyżka oliwy
- Za pomocą trzepaczki ubić w misce 3 jajka, tak aby do masy jajecznej wtłoczyć dużo powietrza, aż pojawią się na powierzchni bąbelki.
Rozgrzać na patelni do naleśników 1 łyżkę oliwy, ułożyć plasterki kiełbasy, podsmażyć je a następnie odwrócić. Wlać masę jajeczną na patelnię, ruchem kolistym rozprowadzić ją równomiernie na patelni, ułożyć na omlecie plasterki pomidora, przykryć omlet pokrywką i smażyć na małym ogniu, spód omletu powinien być lekko przyrumieniony, a powierzchnia powinna być ścięta. Wyłożyć omlet na duży talerz, doprawić go solą i pieprzem, rozłożyć na nim świeże listki bazylii.
Omlet z truskawkami:
Kiedy robię ciasta z truskawkami i zostaje jeszcze parę owoców, omlet jest idealnym rozwiązaniem na śniadanie. Do tego mało pracy, niewiele zmywania, więc sprawdza się znakomicie.
Potrzebujemy kilka truskawek, które kroimy w plasterki,
3 jajka,
szczypta soli,
odrobina oliwy z oliwek
i trochę cukru pudru do posypania gotowego omletu.
Jajka roztrzepać w misce, wbijając jak najwięcej powietrza, dodać odrobinę soli. Rozgrzać patelnię z oliwą. Wlać masę jajeczną i smażyć na mocno rozgrzanej patelni, odchylając ścięte brzegi aby płynna masa spływała na patelnię. W połowie smażenia, kiedy wierzch juz się lekko ściął, ułożyć truskawkowe plastry w kształcie rozetki i poczekać aż spód się zrobi złocisty. Zsunąć delikatnie na talerz, posypać cukrem pudrem.