Omlet owocowej rozpusty

Opublikowano: 18.12.2012
Autor: SmakChwili
Omlet owocowej rozpusty
Pyszna, lekka propozycja na te dni kiedy to "COŚ" za nami chodzi.. Delikatny i puszysty omlecik, wypełniony pyszną bitą śmietaną i ulubionym dodatkami, temu chyba nikt się nie oprze, a z pewnością każdemu poprawi poziom endorfin w organizmie :) Idealny na każdą okazję.

Omlet owocowej rozpusty

omlet owocowej rozpusty

Składniki na 12 sztuk:

- 4 białka

- 80 g cukru

- 5 żółtek

- 40 g mąki ziemniaczanej

- 50 g mąki

- szczypta soli

- 40 g roztopionego masła

- śmietana kremówka lub śnieżka (na bitą śmietanę)

- owoce (u mnie banan,  pomarańcz, kiwi- ja piekłam z połowy porcji, czyli jeśli ktoś będzie 

- cukier puder do posypania

 Wyłożyć papierem pergaminowym lub do pieczenia dwie blachy. Narysować ołówkiem 12 okręgów o średnicy 13 cm. Nagrzać piekarnik do temp. 2200C. Białka ubić z połową cukru na sztywną pianę. Żółtka utrzeć z pozostałym cukrem. Przesiać mąkę ziemniaczaną i dodać do masy z żółtek razem z solą i masłem. na końcu dodać pianę 

 z białek i delikatnie wymieszać. Napełnić ciastem biszkoptowym szprycę do kremów

 i wyciskać koła, zgodnie z rysunkiem na pergaminie. Wyrównać powierzchnię omletów. Piec na środkowym poziomie 10 min. ( najlepiej pilnować bo u mnie było szybciej upieczone). Upieczone omlety przełożyć razem z pergaminem na stolnicę, papier zwilżyć i zdjąć z omletów (z papieru do pieczenia odchodziły bez zwilżania). 

 Omlety złożyć i pozostawić, aby całkowicie wystygły. Śmietanę ubić na sztywno. 

 Omlety napełnić bitą śmietaną, ozdobić owocami i posypać cukrem pudrem.

prymat