Składniki na 12 sztuk:
- 4 białka
- 80 g cukru
- 5 żółtek
- 40 g mąki ziemniaczanej
- 50 g mąki
- szczypta soli
- 40 g roztopionego masła
- śmietana kremówka lub śnieżka (na bitą śmietanę)
- owoce (u mnie banan, pomarańcz, kiwi- ja piekłam z połowy porcji, czyli jeśli ktoś będzie
- cukier puder do posypania
Wyłożyć papierem pergaminowym lub do pieczenia dwie blachy. Narysować ołówkiem 12 okręgów o średnicy 13 cm. Nagrzać piekarnik do temp. 2200C. Białka ubić z połową cukru na sztywną pianę. Żółtka utrzeć z pozostałym cukrem. Przesiać mąkę ziemniaczaną i dodać do masy z żółtek razem z solą i masłem. na końcu dodać pianę
z białek i delikatnie wymieszać. Napełnić ciastem biszkoptowym szprycę do kremów
i wyciskać koła, zgodnie z rysunkiem na pergaminie. Wyrównać powierzchnię omletów. Piec na środkowym poziomie 10 min. ( najlepiej pilnować bo u mnie było szybciej upieczone). Upieczone omlety przełożyć razem z pergaminem na stolnicę, papier zwilżyć i zdjąć z omletów (z papieru do pieczenia odchodziły bez zwilżania).
Omlety złożyć i pozostawić, aby całkowicie wystygły. Śmietanę ubić na sztywno.
Omlety napełnić bitą śmietaną, ozdobić owocami i posypać cukrem pudrem.