Oliwkowe biscotti
Tiaaa... Nie podejmę się wyzwania i nie odpowiem. Chociaż krakersy to też słone ciasteczka i wszystkim smakują, to jednak chyba większość z nas stwierdza, że produkt pod tą nazwą winien być słodki. Biscotti... włoskie chrupiące smakołyki też raczej tak się kojarzą. A ja dzisiaj znowu zaproponuję inaczej. Nie wiem kogo będzie stać na przełamanie barier, ale zapewniam że te smakują równie wybornie. No chyba, że ktoś nie lubi oliwek... - w tym momencie nie polacam.
Wracając do biscotti. Ciasteczka piecze się na dwie tury - najpierw ciasto uformowane w wałek piecze się w całości, po czym chwilkę studzi (po to aby się nie poparzyć), kroi na kromeczki i opieka na blasze. Ja lubię takie bardziej... Polecam upiec samemu, bo są pyszne. Piekłam słodką wersję z żurawiną i pistacjami - rewelacja. Te dzisiejsze siłą rzeczy smakować będą zupełnie inaczej. Za to wybornie smakują nie tylko same, ale jako dodatek do czystych zup. My zjedliśmy część z barszczykiem, a resztę... Ech... pracując przy komputerze tak mimo woli zjadłam tę resztę. Nie wiedzieć kiedy. Po zjedzeniu zawsze mówię sobie - jutro upiekę znowu. To jutro jednak mocno się przeciąga w czasie...
Oliwkowe biscotti
25 dag mąki tortowej,
1 łyżeczka proszku do pieczenia,
1/3 łyżeczki soli,
starta skórka z 1 wyszorowanej i sparzonej cytryny,
1 jajko,
40 ml oliwy (może być oliwa z suszonych pomidorów - nada dodatkowego smaczku),
60 ml mleka,
1 łyżka soku z cytryny,
5 dag czarnych oliwek grubo pokrojonych,
5 dag całych migdałów bez skórki i/lub orzechów nerkowca,
1 łyżka białego sezamu,
1 łyżka czarnego sezamu.
Przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia do miski, wymieszać z solą i skórką cytrynową. Dodać jajko, oliwę i mleko, po czym wymieszać mikserem (spiralne końcówki). Dodać sok z cytryny i jeszcze raz wyrobić. Gdyby ciasto było mało zwarte (nie powinno), dodać trochę więcej soku z cytryny. Wyłożyć ciasto na blat i dodać oliwki i migdały. Zagnieść starannie i uformować wałek średnicy 5 cm.
Wymieszać oba rodzaje sezamu i rozsypać na blacie. Obtoczyć powstały wałek w mieszance, lekko całość dociskając. Owinąć w folię spożywczą i wsadzić do lodówki na 15 minut. W tym czasie nagrzać piekarnik do 170°C. Piec ciasto w całości ok. 35-40 minut. Wyjąć i wystudzić lekko na kratce, po czym pokroić w kromeczki grubości ok. 1 cm. Rozłożyć na blasze na płask i piec jeszcze 10 minut.