Ogórki gruntowe cz.2

Opublikowano: 17.08.2014
Autor: migotka28
Ogórki gruntowe cz.2
Przez cały miesiąc po trochu zamykałam ogóreczki w słoiczkach na zimę ale też co nieco z nich przyrządziłam. A co zapraszam do czytania:)

Sezon na przetwory ogórkowe już zakończyłam. I całe szczęście bo  ogóreczki już zaczęła brać zaraza a po ostatniej burzy z gradem już niewiele z nich zostało. Na końcach pędów może jeszcze urosną jakieś pojedyńcze sztuki do zjedzenia. Zapasy zrobione a w między czasie zajadaliśmy takie ogórkowe pyszności:

Kolorowe ogórkowe łódeczki

składniki:

6 dużych ogórków gruntowych
450 g serka śmietankowego
2 łyżki jogurtu
1 mała cebula czerwona
sól czosnkowa do smaku
1 łyżka natki pietruszki
do dekoracji: natka pietruszki, kwiaty nasturcji, roszponka

Ogórki obrać ze skórki i przekroić wzdłuż na pół. Łyżeczką wydrążyć miąższ z pestkami. Gotowe łódeczki odłożyć. Przygotować farsz. Serek wymieszać z drobno pokrojoną cebulą, jogurtem i posiekaną natkaąpietruszki. Do smaku doprawić solą czosnkową. Gotowym farszem napełnić ogórkowe łódeczki. Ułożyć na talerzu i dowolnie udekorować. Ja użyłam natki pietruszki, roszponki i kwiatów nasturcji, które idealnie skomponowały się ze smakiem serka i ogórka.

Ogórki gruntowe cz.2

Sos (dip) tzatziki

składniki:

1 duży kubek jogurtu typu greckiego
10 średnich ogórków gruntowych
1-2 ząbki czosnku
2 łyżki posiekanego koperku
sól ziołowa i pieprz do smaku

Ogórki obrać ze skórki i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Delikatnie posolić i przełożyć na sito. Odstawić na godzinkę aby puściły sok. Jogurt przełożyć do miski. Dodać posiekany koperek i przeciśnięty przez praskę czosnek. Doprawić do smaku solą i pieprzem, dokładnie wymieszać. Następnie dodać odciśnięte z soku ogórki. Wymieszać dokładnie, jeszcze raz doprawić jeśli potrzeba. Odstawić do lodówki na ok 30 minut aby smaki sie przegryzły. Najlepiej smakuje dobrze schłodzony.

Ogórki gruntowe cz.2

Ogórkowa sałatka z kabanoskami

składniki:

6 dużych ogórków gruntowych
120 g cienkich kabanosów
1/2 słoiczka suszonych pomidorów w oleju - ok 12 szt
2 garście słonecznika
50 g sera grana padano
olej z pomidorków do skropienia sałatki

Ogórki obrać ze skórki i pokroić w średnią kostkę. Kabanoski pokroić na 1 cm kawałki. Słonecznik uprażyć na suchej patelni. Pomidorki suszone z oleju pokroić w paseczki. Ser zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Wszystkie przygotowane składniki wymiszać, skropić olejem z pomidorków i podawać. Zamiast oleju z pomidorków można użyć oliwy.

Ogórki gruntowe cz.2

Chłodnik ogórkowy z nasturcją

składniki:

7-8 dużych ogórków gruntowych
600 g jogurtu naturalnego
pęczek zieleniny-koperek,szczypiorek czosnkowy i natka pietruszki
kilkanaście kwiatów nasturcji
do smaku sól ziołowa i czosnkowa

Ogórki obrać ze skórki. Następnie pokroić w drobną kostkę, moje ogórki były duże ale młode i pokroiłam je razem z pestkami. Pokrojone ogórki przełożyć do miski. Zieleninę drobno posiekać, ja dałam mieszankę koperku,szczypiorku i natki pietruszki. Dodać do ogórków i dokładnie wymieszać. Następnie dodać jogurt naturalny, wymieszać doprawić do smaku. Ja użyłam mieszanki soli ziołowej i czosnkowej. Na koniec dodac płatki nasturcji i ponownie wymieszać. Wstawic do lodówki do schłodzenia.

Ogórki gruntowe cz.2

 

prymat