Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

ODLICZANIE, CZYLI PRZYGOTOWANIE DOMU I PRZYJĘCIA- cz. II

Jak długo powinny trwać przygotowania do przyjęcia? Czy powinny trwać miesiąc czy tylko dwa tygodnie? W tej części cyklu postaram się odpowiedzieć na pytanie, co należy zrobić i kiedy by przyjecie się udało.

ODLICZANIE, CZYLI PRZYGOTOWANIE DOMU I PRZYJĘCIA- cz. II




Ok. 6 tygodni wcześniej powinniśmy:

zrobić listę gości oraz ustalić gdzie będzie miało miejsce przyjęcie oraz jego dokładną datę. Powinniśmy także ustalić listę dań oraz napoi. 

 

ok. miesiaca wczesniej:

powinnismy kupić napoje oraz artykuły spożywcze, które są trwałe. Musimy też sprawdzić czy nasza zastawa jest kompletna oraz czy wystarczy jej na przyjęciu. Powinniśmy też sporządzić menu.

 

dzień wcześniej: 

musimy zrobić zakupy, upiec pasztety oraz wszytskie placki. Musimy tez wstawić napoje do lodówki. Trzeba też nakryć stół i przygotować ubranie.


5-6 godzin przed przyjęciem: 

powinniśmy posprzątać pomieszczenie dla gości. Trzeba też schłodzić wino, ustawić kwiaty w jadalni oraz przygotować miejsce do przyrządzania potraw.

 

Godzinę przed przyjęciem:

Powinniśmy się wykąpać, ubrać a panie powinny zrobić makijaż.

 

Takie przygotowania powinny zapewnić nam odpowiednie przygotowanie do przyjęcia abyśmy w momencie wybicia godziny "0" mogli się odprężyć i przywitać gości.

 

 

Pozdrawiam

 

Wkrótce cz. III (przedostatnia)

Danuta_Prorok 09.07.2011 21:36
bardzo pomogły mi te wskazówki:) ciekawy blog:)
bami 07.07.2011 00:23
Ja a propos wina - o reszcie się nie wypowiadam, bo ja intuicyjnie robię zakupy na większe przyjęcie :) Trzeba tu rozgraniczyć wina białe i czerwone. Zasady są takie, że wino białe schładzamy do temperatury ok. 8 st. C, z kolei wina czerwonego nie schładzamy aż tak bardzo. Powinno się je podawać w temperaturze ok. 13-18 st. C i teraz kwestia, czy mamy tak zimno w pokoju i wtedy możemy podawać je w \'temperaturze pokojowej\' a jak nie, to należy je DELIKATNIE schłodzić, ale nie przesadnie - to tak gwoli wyjaśnienia. O temperaturze wina można by się rozwodzić długo, ale takie są ogólne zasady znane mi :) Jeśli jednak oczywiście ktoś woli mocniej schłodzone czerwone wino, to nikt mu tego przecież nie zabroni :)
pioge7 06.07.2011 14:09
witam, podane informacje przeze mnie są z mojego zeszytu, które podyktowała mi nauczycielka w szkole, myślę że ona się lepiej zna ;)
lee-aa 05.07.2011 20:20
kilka uwag ;) może nie bardzo doświadczonej pani domu - zakupy trwałe najlepiej zrobić ok tygodnia przed, mięsa na zimno trzeba zamarynować przynajmniej 24h przed pieczeniem, upiec najlepiej dzień wcześniej. Wina - w zależności od rodzaju, niektóre należy wręcz wyjąć z chłodnego miejsca i otworzyć ok godziny przed podaniem. Godzinę przed przybyciem gości wszytko - łącznie z nami powinno być dopięte na ostatni guzik, niektórzy z zaproszonych mogą zjawić się wcześniej ;))

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak