Kremówka Papieska- Wadowicka czy europejska?

Jako, że mieszkam niedaleko Wadowic, bo tylko kilka kilometrów od miasta, postanowiłem, ze napiszę o tej słodkości, która jest rozsławiona na całym świecie.
KREMÓWKA: ciasto na cieście francuskim przełożonym kremem waniliowym lub budyniowym, zazwyczaj posypane cukrem pudrem.
Podczas swojej pielgrzymki do Wadowic 16 czerwca 1999 r. papież wypowiedział wszystkim nam znane zdanie: Po maturze chodziliśmy na kremówki... I się zaczęło. Od tamtej pory, przybyło w Wadowicach cukierni a każdy pielgrzym obowiązkowo wyposażał się w wadowicką Kremówkę. Dziwi mnie o tyle fakt, że papież wraz z kolegami chodził na kremówki do nie istniejącej już cukierni na rogu Rynku i ul. Mickiewicza. Teraz co się wejdzie do cukierni w Wadowicach wszystkie mają KREMÓWKĘ WADOWICKĄ lub PAPIESKĄ. Moja ciotka, która była kiedyś na wycieczce we Włoszech zauważyła, że w jednej z włoskich cukierni też są sprzedawane kremówki, z napisem KREMÓWKI PAPIESKIE. Jak widać, chyba w całej Europie mogą one być sprzedawane, bo to ciastko, które chyba zna każdy i każdy je kupi, dzieki rekomendacji Papieża.
Muszę przyznać, ze kremówki są naprawdę bardzo smaczne. Jeśli nie mieliście jeszcze Państwo przyjemnosci jej spróbować, a będziecie przejeżdżać przez Wadowice, to serdecznie polecam wstąpić do jedej z Wadowickiej cukierni i wypróbować, bo naprawdę warto.
A jeśli nie macie takiej szansy odwiedzenia Wadowic to podam przepis na dobry przepis na kremówkę:
KREMÓWKA
Składniki:
CIASTO
30 dag mąki
kostka margaryny
1 jajko
3 łyżki kwaśnej śmietany
MASA
1 litr mleka
10 dag mąki
10 dag mąki ziemniaczanej
2 cukry wanilinowe
4 jajka
10 dag cukru
DO POSYPANIA
cukier puder
CIASTO: Mąkę wsypać na stolnicę, dodać jajko, margarynę, posiekać całość nożem i połączyć, pod koniec dodać kwaśną śmietanę. Wyrobić dosyć miękkie ciasto. W razie potrzeby można dodać jeszcze śmietany żeby ciasto było gładkie. Ciasto zawinąć do woreczka i dać na noc do lodówki. Na drugi dzień upiec 2 biszkopty. Piec w temp. 180 st. przez 15-20 minut.
MASA: Odlać szklankę mleka, resztę zagotować. W odlanym mleku rozpuścić mąkę zwykłą i ziemniaczaną. Jajka całe ubić z cukrem i cukrem wanilinowym. Na gotujące mleko wlać rozpuszczoną mąkę, ciągle mieszając, Wlać ubite jajka, mieszać i zagotować przez chwilkę, Odstawić, wystudzić.
Gdy będzie masa zimna wyłożyć na pierwszy biszkopt, potem położyć na tę masę drugi biszkopt. Oprószyć bardzo dokładnie cukrem pudrem.
życzę smacznego!
pozdrawiam