Świąteczne danie głowne powinno być niecodzienne, wyróżniać się podaniem, smakiem i aromatem, być przy tym łatwym i mało czasochłonnym do zrobienia by pani domu również mogła cieszyć się świętami. Najlepiej by po postnej wigili na stole królowały różnego rodzaju mięsa. Jednym słowem „ciężki orzech do zgryzienia”. Oceńcie sami czy podołałam zadaniu. Zapraszam Was na Bożonarodzeniową pieczeń jagnięcą w towarzystwie konfitury z kopru włoskiego;
Święta to czas spotkań z rodziną i przyjaciółmi, zazwyczaj tymi, z którymi nie było nam dane spędzić razem wigilii. Może to być dalsza lub bliższa rodzina, starzy, dobrzy przyjaciele, którzy powrócili z daleka na święta do domu i wiele innych opcji. W te dwa, wyjątkowe dni świąteczne nie może zabraknąć wykwitnego obiadu. Kiedyś kiedy mięso było rarytasem nie było problemu, na święta robiło się schab pieczony, dziś jednak schaby, polędwice i inne cenione kawałki mięsa nie robią już wrażenia. Coraz trudniej zachwycić gości, coraz ciężej wybrać coś co się robi tylko na święta, przynajmniej w moim wypadku tak jest. Długo się zastanawiałam nad świątecznym obiadem i wybrałam jagnięcinę, mam nadzieję, że miło zaskoczę moich gości... zapraszam...
Bożonarodzeniowa Pieczeń Jagnięca podana z wytrawną konfiturą z kopru włoskiego
Składniki:1kg jagnięcina, 200 g boczek surowy, 300 g boczek wędzony w plasterkach, 3 ząbki czosnek,papryczka chili, sól i pieprz do smaku, łyżeczka kminku,pęczek natki pietruszki, 1 średni fenkuł, 1 szt cebulka mała, pół szklanki ziaren granatu, 2 jajka, olej do smażenia, 4 łyżki cukier, 300-400 ml bulion, bułka tarta;
Sposób wykonania:
1.Za pomocą maszynki do mięsa zmielić razem jagnięcinę i surowy boczek;
2.Posiekać cebulkę, natkę pietruszki i 1 ząbek czosnku;
3.Do szerokiej i wysokiej miski włożyć zmielone mięso,doprawić solą i pieprzem do smaku, dodać cebulkę,czosnek,pietruszkę, 2 jaja,kminek i wyrobić rękami na idealnie połączoną masę miesną jak do kotletów mielonych, gdyby masa wydawała wam się zbyt luźna,podsypać odrobiną bułki tartej, gdyby była zbyt zwarta dodać jeszcze jedno jajko lub odrobinę mleka;
4.Na desce rozłożyć warstwę plasterków boczku, wyłożyć na nie masę miesną, uformować cylinder i zawinąć plasterkami boczku; Za pomocą pędzelka posmarować wierzch olejem; Rozgrzać piekarnik do 200 stopni i wstawić pieczeń na 40-50 minut; Przed pierwszym krojeniem odczekać 15-20 minut by mięsne soki mogły się ustabilizować w środku pieczeni,a nie wypłynąć;
5.Podczas, gdy pieczeń się piecze przygotować wytrawną konfiturę: fenkuł (koper włoski) przekroić na 4 części, usunąć głąb, a następnie pokroić w małą kostkę; Posiekać czosnek i papryczkę chili; Na patelni rozgrzać 2-3 łyżki oleju, dodać czosnek i chili, po chwili smażenia dodać pokrojony fenkuł; Po 3 minutach podsmażania zalać bulionem, posolić, dodać cukier, zmniejszyć ogień i dusić na małym ogniu ok.40 minut (do miekkości);Po tym czasie konfiturę ostudzić, dodać do niej czerwone nasionka granatu,które nie tylko dodadzą koloru,ale i odrobinę kwaskowego smaku - wymieszać;
6.Pieczeń kroić w plastry, na wierzch kłaść po łyżce wytrawnej konfitury;
Smacznego!
Uwagi/ rady: jeśli nie masz dostępu do jagnięciny, możesz zastąpić ją cielęciną;
Wesołych Świąt Bożego Narodzenia !!!
Iwona