Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Na jagody...

Jagoda leśna jest znakomitym owocem mającym zastosowanie w gospodarstwie domowym, a sposoby wykorzystania przekazywane są z pokolenia na pokolenie do sporządzania m. innymi cenionego suszu i soków, konfitur, ciast, koktajli, deserów itp.

 

Na jagody...

Jagoda leśna  jest znakomitym owocem mającym zastosowanie w gospodarstwie domowym, a sposoby wykorzystania przekazywane są z pokolenia na pokolenie do sporządzania m. innymi  cenionego suszu i soków, konfitur, ciast, koktajli, deserów itp.

Deser lodowy jagodowy:

Na jagody...

Składniki:

330 ml śmietany 30%
3 łyżki cukru pudru
1 cukier wanilinowy
6 żółtek
300 ml jagód leśnych
polewa czekoladowa
1 łyżka mrożonych jagód
mięta

Przygotowanie:

Śmietanę ubijamy na sztywno za pomocą trzepaczki Triblada. W osobnym naczyniu ubijamy trzepaczką na puch żółtka z cukrem pudrem i cukrem waniliowym, dodajemy do nich ubitą śmietanę i dokładnie miksujemy. Połowę jagód dusimy drobno widelcem i miksujemy z masą, następnie wsypujemy pozostałe jagody i mieszamy całość za pomocą silikonowej łopatki. Masę przekładamy do silikonowej formy i wstawiamy do zamrażalnika na kilka godzin. Wyjmujemy deser na talerz, dekorujemy go czekoladową polewą, posypujemy mrożonymi jagodami, dekorujemy listkiem mięty.

ciasto drożdżowe z jagodami i migdałami

Na jagody...

Składniki:
2,5 szklanki mąki pszennej
1/3 kostki margaryny + 1 łyżka margaryny do posmarowania formy
6 łyżeczek cukru + 2 łyżki do posypania jagód
1 op. cukru waniliowego
 1 łyżeczka soli,
5 dag drożdży świeżych,
250 ml mleko,
jagody leśne
płatki migdałów
cukier puder do posypania
Przygotowanie:
Do misy robota wsypać 2,5 szklanki mąki pszennej. W rondelku rozpuścić margarynę, dodać 250 ml mleka,cukier, cukier waniliowy i sól, dodać 5 dag drożdży,całość dokładnie połączyć trzepaczką. Mieszaninę wlać do misy, wyrobić ciasto robotem na najwyższych obrotach aż pojawią się pęcherzyki powietrza. Ciasto razem z misą wstawić do piekarnika o temp. 50 stopni na 20 minut. Gdy ciasto zwiększy objętość wyjąć je, przełożyć do formy wysmarowanej margaryną.
Na wierzchu wysypać równomiernie jagody, posypać je cukrem, a następnie płatkami migdałów. Wstawić formę do gorącego piekarnika. Piec przez 40 minut w temperaturze 180ºC z włączonym termoobiegiem. Po wyjęciu posypać ciasto cukrem pudrem.

Jagodzianki drożdżowe:

Na jagody...

Składniki:
  • 2,5 szkl mąki,
  • 50 g drożdży,
  • 5 łyżeczk cukru,
  • 1 szkl. mleka,
  • 1/3 kostki margaryny,
  • 1,5 łyżeczki soli,
  • 18 łyżeczek jagody leśne j

Margarynę rozpuścić w mleku, dodać cukier i sól, wymieszać, gdy lekko przestygnie dodać 50 g drożdży i rozetrzeć aż wszystko się połączy. Do plastykowej miski wsypać mąkę, wlać zaczyn, wymieszać dokładnie łyżką, a następnie w stawić do piekarnika nagrzanego do 50 stopni na 20 minut. Po tym czasie wyjąć, zagniatać ciasto ręką aż będzie odchodzić, zrobić wałek, pokroić na 18 części, każdy za pomocą ręki rozciągnąć, nakładać po 1 łyżeczce jagód, złożyć z każdej strony, zlepić, układać do formy wysmarowanej 2 łyżkami margaryny . Piec w nagrzanym piekarniku w temp. 170 stopni z termoobiegiem 20-25 minut. Lukier zrobić z 8 łyżek cukru ucieranych z wrzącą wodą. Maczać w nim każdą jagodziankę na, którą poukładać po kilka jagód. Z tego przepisu wyszło 18 jagodzianek.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak