Moja odpowiedź na Halloween
W Halloween, szczerzą się do nas dyniowe straszydła, musi być strasznie i przerażająco! Makabryczne ciasteczka w kształcie pająków mogą wzbudzać wesołość i być też smakowite:)
Moje "straszne" Pajecze ciasteczka wzbudziły wesołość wśród moich dorosłych panów i szybko zniknęły z talerza.
- 2,5 dkg margaryny Kasia
- 3 jajka
- 1/2 szklanki cukru
- szczypta soli
- 2/3 szklanki mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 100 g białej czekolady
- 100 g ciemnej czekolady
- biały pisak cukrowy
- żółty pisak cukrowy
W Halloween, szczerzą się do nas dyniowe straszydła, musi być strasznie i przerażająco! Przygotowałam więc i ja.
Aby przygotować lampion dyniowy trzeba najpierw wyciąć dynię. Na dyni robimy wzór małym nozykiem, wycinamy czubek, oczy, nos i ustawszystko w kształtach jakie sobie wybraliśmy. Nastepnie długim ostrym nożem wycinamy skórę wraz z zawartością.
Po włożeniu lampionu nasza dynia zamienia sie w "Straszną bestię".
Po wydrążeniu dyni możemy zrobić pyszną zupe dyniową, przyznam się, że to była moja piersza zupa dyniowa.
Zupa dyniowa
- 1/2 dyni
- 1 op. zupy dyniowej z imbirem
- 2 łyżki przyprawy do ziemniaków Kotanyi
- 3 łyżki oliwy
- groszek ptysiowy
- jogurt grecki
- natka pietruszki
- mieszanka ziaren: słonecznik, siemię lniane, sezam
Dynię kroimy w kostkę, wysypujemy na blachę polaną oliwą, obsypujemy dynię przyprawą do ziemniaków i pieczemy w piekarniku 20 minut w temp. 180 stopni. Po upieczeniu miksujemy dynię blenderem, papkę przekładamy do garnka. Opakowanie zupy dyniowej Winiary mieszamy z 500 ml zimnej wody, następnie dodajemy do zmiksowanej dyni, zagotowujemy, następnie gotujemy zupę na małym ogniu 8 minut, cały czas mieszając. Po rozlaniu do miseczek dekorujemy zupę. Robimy kleksy z jogurtu greckiego począwszy od środka, następnie obsypujemy zupę mieszanką ziaren, posypujemy zupę groszkiem ptysiowym i natką pietruszki.
Możemy również wykorzystać pestki dyni, oddzielając je dokładnie od miąższu i susząc na sicie w suszrce do grzybów.