Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Moja odpowiedź na Halloween

W Halloween, szczerzą się do nas dyniowe straszydła, musi być strasznie i przerażająco! Makabryczne ciasteczka w kształcie pająków mogą wzbudzać wesołość i być też smakowite:)

Moja odpowiedź na Halloween

W Halloween, szczerzą się do nas dyniowe straszydła, musi być strasznie i przerażająco! Makabryczne ciasteczka w kształcie pająków mogą wzbudzać wesołość i być też smakowite:)

Moje "straszne" Pajecze ciasteczka wzbudziły wesołość wśród moich dorosłych panów i szybko zniknęły z talerza.

Moja odpowiedź na Halloween

 

  • 2,5 dkg margaryny Kasia
  • 3 jajka
  • 1/2 szklanki cukru
  • szczypta soli
  • 2/3 szklanki mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 100 g białej czekolady
  • 100 g ciemnej czekolady
  • biały pisak cukrowy
  • żółty pisak cukrowy
Margarynę rozpuszczamy w mikrofalówce. Jajka ubijamy z cukrem i szczyptą soli, dodajemy margarynę, cały czas mieszając, dosypujemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, miksujemy i wylewamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, pieczemy 10 minut w temp. 180 stopni. Ciasto wyjmujemy i literatką wykrawamy krążki. Czekolady rozpuszczamy każdą osobno w kuchence mikrofalowej, maczamy w nich ciasteczka. Zostawiamy je na papierze aby czekolada zastygła. Na ciasteczkach za pomocą pisaków cukrowych robimy pajęczyny, pająki. Na podłużnym półmisku robimy jedną dużą pajęczynę, na której układamy gotowe ciasteczka.

 

W Halloween, szczerzą się do nas dyniowe straszydła, musi być strasznie i przerażająco! Przygotowałam więc i ja.

Aby przygotować lampion dyniowy trzeba najpierw wyciąć dynię. Na dyni robimy wzór małym nozykiem, wycinamy czubek, oczy, nos i ustawszystko w kształtach jakie sobie wybraliśmy. Nastepnie długim ostrym nożem wycinamy skórę wraz z zawartością.

Moja odpowiedź na Halloween

Po włożeniu lampionu nasza dynia zamienia sie w "Straszną bestię".

Moja odpowiedź na Halloween

Po wydrążeniu dyni możemy zrobić pyszną zupe dyniową, przyznam się, że to była moja piersza zupa dyniowa.

Zupa dyniowa

Moja odpowiedź na Halloween

 

  • 1/2 dyni
  • 1 op. zupy dyniowej z imbirem
  • 2 łyżki przyprawy do ziemniaków Kotanyi
  • 3 łyżki oliwy
  • groszek ptysiowy
  • jogurt grecki
  • natka pietruszki
  • mieszanka ziaren: słonecznik, siemię lniane, sezam
PRZYGOTOWANIE:

 

Dynię kroimy w kostkę, wysypujemy na blachę polaną oliwą, obsypujemy dynię przyprawą do ziemniaków i pieczemy w piekarniku 20 minut w temp. 180 stopni. Po upieczeniu miksujemy dynię blenderem, papkę przekładamy do garnka. Opakowanie zupy dyniowej Winiary mieszamy z 500 ml zimnej wody, następnie dodajemy do zmiksowanej dyni, zagotowujemy, następnie gotujemy zupę na małym ogniu 8 minut, cały czas mieszając. Po rozlaniu do miseczek dekorujemy zupę. Robimy kleksy z jogurtu greckiego począwszy od środka, następnie obsypujemy zupę mieszanką ziaren, posypujemy zupę groszkiem ptysiowym i natką pietruszki.

Możemy również wykorzystać pestki dyni, oddzielając je dokładnie od miąższu i susząc na sicie w suszrce do grzybów.Moja odpowiedź na Halloween


ewaa 01.11.2011 19:50
super pomysł na Halloween:)
Monika111 31.10.2011 08:54
Nic tylko pukać do drzwi. Psikusa nikt Ci nie zrobi za takie fantastyczne ciasteczka :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak