Mizuna

Opublikowano: 18.07.2014
Autor: migotka28
Mizuna
Mizuna - do tej pory nie znana w mojej kuchni.

W tym roku w mojej  kuchni wiele nowości. W potrawach wykorzystałam mniszka, pokrzywę i lebiodę. Po raz pierwszy zasiałam mizunę i jarmuż. Mizunę kupiłam przypadkiem, nie czytając informacji na opakowaniu kupiłam ją razem z innymi nasionami myśląc że to jakaś odmiana rukoli, bo zdjęcie na opakowaniu faktycznie ją przypominało. Dopiero w domu poczytałam i okazało się, że coś nowego kupiłam. Kupiłam więc zasiałam. Nasionek nie dużo  ale kilka kępek urosło. W smaku listki mizuny przypominają mi smak młodej kapusty, starsza przypomina nieco łgodniejszy smak rukoli.  Najlepiej smakowała mi młoda mizuna bo potem jak jest starsza nabiera gorzkiego posmaku. Mizunę można wykorzystać do sałatek, farszów zup czyli ogólne zastosowanie podobnie jak w przypadku szpinaku. Mizuny miałam nie wiele ale przygotowałam z jej udziałem jajeczniczkę, frittatę, mini tarty oraz podałam jako warzywny dodatek do smażonej mozzarelli. Jeśli uda mi się znowu dostać nasiona to na pewno zawita w mojej kuchni ponownie.

Kilka słów o mizunie:

Na Zachodzie mizuna zostala dosceniona jako całoroczny składnik sałatek. Jej błyszczące ciemnozielone liście wyglądają zarózno  ładnie jak i zdrowo. Doskonale nadaja się do dekorowania potraw. Mizuna może być przyrządzana w dowolny sposób w zupach,gotowana na parze, podsmażana na mocno rozgrzanym oleju (sama lub z innymi wazywami, mięsem,  czy rybą.  Ogonki liściowe wymagają trochę dłuższego gotowania dlatego powinny być odcięte i przyrządzone oddzielnie. ( źródło: informacja z opakowania od nasion)

PRZEPISY Z MIZUNĄ

Smażona panierowana mozzarella w towarzystwie warzyw

składniki:

1 duża kulka wędzonej mozzarelli
1 jajko
bułka tarta
olej do smażenia
dodakowo warzywa u mnie : mizuna,pomidor, suszone pomidory i cebulka konserwowa

Mozzarellę pokroić w plastry. Następnie dobrze ją zapanierować w roztrzepanym jajku i bułce tartej. Smażyć na oleju z obu stron na złoty kolor. Osączyć z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym. Podawać od razu w towarzystwie ulubionych warzyw. Ja podałam z mizuną, pomidorem, suszonymi pomidorami i marynowaną cebulką.

Mizuna

 

Frittata z mizuną i pomidorkami

składniki:

6 jajek
2 garście mizuny
7 pomidorków cherry
3 kwiaty cukinii
50 g fety
1 łyżka mąki
masło klarowane do smażenia
sól z pieprzem
ser cheddar do posypania

Mizunę drobno pokroić, zamiast mizuny można użyć szpinaku. Pomidorki przekroić na pół, z kwiatów cukinii usunąć pręciki. Jajka roztrzepać z mąką widelcem, doprawić solą i pieprzem. Mizunę przesmażyć na patelni na maśle aby zmniejszyła objętość. Następnie wlać masę jajeczną, patelnię cały czas trzymać na ogniu i układać pozostałe składniki. Najpierw ułożyć pokrojone pomidorki i kwiaty cukinii. Następnie rozkruszyć fetę i posypać startym cheddarem. Potem patelnię wstawić do piekarnika nagrzanego na 180 C i zapiekać ok 15-20 minut aż masa się całkowicie zetnie. Oczywiście używamy patelni w której możemy zapiekać w piekarniku lub ma odłączaną rączkę.

Mizuna

 

Mini tarty z zielonym farszem

składniki:

kruche ciasto
125 g mąki pszennej
125 g mąki pszennej pełnoziarnistej
150 g margaryny lub masła
1 jajko
duża szczypta soli

nadzienie
400 g młodych liści pokrzywy,szpinaku,mizuny i lebiody + dodatkowo 2 garście szpinaku
250 g ricotty
2 jajka
sól z pieprzem 
gałka muszkatołowa 
olej lub masło do smażenia

Przygotować kruche ciasto. Na stolnicę wysypać mąkę i wymieszać ze szczyptą soli. Dodać margarynę lub masło i posiekać nożem. Następnie dodać jajko i zagnieść rękoma ciasto. Z ciasta uformować kulę owinąć w folię i włożyć do lodówki na 1 godzinkę. Potem ciasto rozwałkować i wylepić nim foremki na małe tarty, wyszło mi 6 szt. Ciasto na dnie ponakłuwać widelcem aby nie wyrosło. Wstawić do piekarnika nagrzanego na 200 C i podpiekać ciasto ok 15 minut. Następnie przygotować farsz. Wszystkie listki opłukać i wysuszyć. Następnie te 400 g posiekać i przesmażyć na patelni aby po prostu zmniejszyły obiętość. W misce wymieszać ricottę z jajkami, doprawić do smaku solą z pieprzem i gałką muszkatołową. Dodać przesmażone liście. Pozostałe dwie garście szpinaku posiekać i również dodać do farszu. Na podpieczone ciasto wyłożyć przygotowany farsz. Tarty wstawić do piekarnika i zapiekać jeszcze ok 20-30 minut na 180 C.

Mizuna

 

prymat