PASZTET Z MUSEM CHRZANOWYM
150 g smietana 30%
3 łyżeczki chrzanu żurawinowego
1 łyżeczka żelatyny
1/2 łyżeczki cukru
sól
30 dkg pasztet pieczony
żurawina do dekoracji
Żelatynę moczymy w niewielkiej ilości zimnej wody, kiedy napęcznieje rozpuszczamy ją w 3 łyżkach gorącej śmietany. Resztę śmietany ubijamy z dodatkiem cukru i soli na puch. Dodajemy chrzan i żelatynę, delikatnie i dokładnie miesamy. Mus wykładamy do foremki, od kostek do lodu, do 1/2 ich wysokości, następnie przykrywamy plastrami pasztetu i odstawiamy na 3 godziny do lodówki. Owoce z żurawiny zalewamy wrzątkiem i odstawiamy do napęcznienia. Paszteciki wyciągamy z foremek, jeśli niebędą chciały się odkleić foremkę lekko podgrzewamy nad parą, i dekorujemy owocem żurawiny.