mini przekąski karnawałowe

Opublikowano: 03.01.2013
Autor: teresa18
mini przekąski karnawałowe
zachwycają nas smakiem, wyglądem, kolorem itd, proponuję przekąskę o zabarwieniu lekko różowym, lekko puszystą i taką na jeden kęs

PASZTET Z MUSEM CHRZANOWYM

150 g smietana 30%

3 łyżeczki chrzanu żurawinowego

1 łyżeczka żelatyny

1/2 łyżeczki cukru

sól

30 dkg pasztet pieczony

żurawina do dekoracji

Żelatynę moczymy w niewielkiej ilości zimnej wody, kiedy napęcznieje rozpuszczamy ją w 3 łyżkach gorącej śmietany. Resztę śmietany ubijamy z dodatkiem cukru i soli na puch. Dodajemy chrzan i żelatynę, delikatnie i dokładnie miesamy. Mus wykładamy do foremki, od kostek do lodu, do 1/2 ich wysokości, następnie przykrywamy plastrami pasztetu i odstawiamy na 3 godziny do lodówki. Owoce z żurawiny zalewamy wrzątkiem i odstawiamy do napęcznienia. Paszteciki wyciągamy z foremek, jeśli niebędą chciały się odkleić foremkę lekko podgrzewamy nad parą, i dekorujemy owocem żurawiny.

prymat