Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Marchewka

Marchewka - dobra na surowo do chrupania ale smaczna również duszona czy gotowana.

W moim warzywniaku oczywiście nie może zabraknąć marchewki. Jest ona przede wszystkim składnikiem wielu surówek, ale dodaje ją też do wielu zup czy sosów. Bez marchewki nie byłoby tradycyjnej sałatki jarzynowej, sajgonek czy też ryby po grecku. Marchewka jest też składnikiem wielu moich przetworów na zimę.

Kilka słów o marchewce:

Z czego składa się marchew?
-90% - woda,
-7% - składniki odżywcze: węglowodany, białka, tłuszcze, celuloza,
-1% - składniki mineralne: potas, sód, wapń, fosfor, siarka, magnez, żelazo, mangan, miedź, cynk, kobalt,
-1% - inne: witaminy (witamina A, B1, B2, B6, C, E, H, K, PP), kwas foliowy, inozytol, ponadto kwas jabłkowy, flawonoidy, związki siarkowe, kumaryny, a także związki o działaniu insulinopodobnym, alkaloidy oraz pektyny.

Sok z marchwi jest bardzo zdrowy i lekarze zalecają jego częste picie. Osoby, które nie lubią samego soku z marchwi, mogą pić ten sok z dodatkami: jabłkami, brzoskwiniami, bananami. Korzeń tego warzywa ma różne właściwości, przede wszystkim przeciwcukrzycowe i przeciwpasożytnicze. Działa rozkurczowo, obniża poziom cholesterolu we krwi, a także wpływa na regulację trawienia. Stanowi bogate źródło witamin i soli mineralnych. Dzięki marchwi zwiększa się nasza odporność, a skóra i błony śluzowe stają się bardziej elastyczne. Marchew działa rozkurczowo na naczynia krwionośne, wiatropędnie i pobudzająco na układ moczowy.

Marchew stosuje się w:
-zaburzeniach trawiennych u niemowląt i dzieci,
-w przypadkach niedożywienia, niedokrwistości,
-w stanach zapalnych skóry,
-w zaburzeniach przemiany materii,
-zapaleniu dróg moczowych,
-przeciwko owsikom, glistom,
-w początkowej fazie cukrzycy i miażdżycy,
-pomocniczo w chorobie wieńcowej. (źródło: portal.abczdrowie.pl)

Moje marchewkowe przepisy:

Marchewka do obiadu

składniki:

1 kg ugotowanej marchewki
125 g masła
3 łyżki mąki
ewentualnie tymianek

Ugotowaną marchewkę obrać i pokroić w kostkę. Na patelni rozpuścić masło i dodać pokrojoną marchewkę. Smażyć przez chwilę aż marchewka zrobi się lśniąca. Następnie dodać mąkę. Dokładnie wymieszać i smażyć jeszcze chwilę. Można dodać nieco tymianku, ja wolę nie dodawać żadnych przypraw i pozostawić słodki smak marchewki.

Marchewka

Surówka z kalarepki i marchewki

składniki:

2 duże kalarepki
4 marchewki
4 łyżki jogurtu
2 łyżki majonezu
świeżo mielony czarny pieprz

Kalarepkę obrać ze skórki i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Marchewkę obrać i również zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Starte warzywa wymieszać. Następnie dodać jogurt i majonez, ponownie wymieszać. Surówkę do smaku doprawić świeżo mielonym pieprzem. Odstawić na min. pół godzinki aby smaki się przegryzły. Pyszny dodatek do obiadku, mi najlepiej smakuje z rybką.

Marchewka

Klopsiki drobiowe z marchewką

składniki:

500 g mięsa mielonego drobiowego
1 duża marchewka lub 2 mniejsze
1 cebula
2 łyżki posiekanego koperku
500 ml wody
2 łyżki bułkki tartej
5 łyżek śmietanki 30 %
sól z pieprzem
do zagęszczenia sosu mąka ryżowa
ryż basmati

Wodę wlać do rondelka i zagotować. Marchewkę i cebulę obrać, pokroić w kostkę i wrzucić do rondelka. Mięso mielone wymieszać z bułką tartą, doprawić do smaku solą z pieprzem. Uformować małe kulki, ręce zwilżać wodą aby mięso nie kleiło się do rąk. Mięsne kulki dodać do rondelka z warzywami. Przykryć pokrywką i dusić ok 15 minut. Potem dodać koperek, doprawić do smaku solą, dodać śmietankę. Mąkę ryżową ok 1 łyżeczkę wymieszać z odrobiną wody i zagęścić sos. Podawać z ryżem lub ziemniakami.

Marchewka

Suróweczka z nutą czosnku

składniki:

1 średnia główka sałaty lodowej
2 ogórki
2 marchewki
200 g jogurtu
sól czosnkowa do smaku

Sałatę lodową porwać na małe kawałki. Ogórki i marchewki obrac i zetrzec na tarce na cienkie plasterki. Ja szatkuje na szatkownicy od kapusty. Wszystkie składniki wymieszać. Surówke polać jogurtem, do smaku doprawić solą czosnkową i jeszcze raz wymieszać. Odstawić na 30 minut aby smaki sie przegryzły. Można też doprawić solą ziołową lub ulubionymi ziołami.

Marchewka

Sajgonki z mięsem i warzywami

składniki:

2 marchewki
1 cebula
300 g mięsa mielonego z łopatki wieprzowej
2 ząbki czosnku
1 mała garść grzybków mun
100 g makaronu ryżowego nitki
2 łyżki sosu sojowego
2 łyżki sosu rybnego
1 jajko
ok 150 g papieru ryżowego
1-2 garście posiekanej natki pietruszki
olej do smażenia

Makaron ryżowy oraz grzybki mun przygotować wg przepisu na opakowaniu. Makaron przed zalaniem wodą pokruszyć na małe kawałki to ułatwi potem wymieszanie wszystkich składników. Cebulę obrać i pokroić w kostkę. Marchewkę obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Czosnek obrać i drobno posiekać. Rozgrzać patelnię z odrobiną oleju i zeszklić cebulę, następnie dodać czosnek i marchewkę. Chwilę wszystko razem smażyć a następnie dodać mięso mielone. Smażyć aż mięso zmieni kolor. Dodać sos sojowy i sos rybny. Zawartość patelni przełożyć do miski aby przestygła. Następnie dodać drobno pokrojone grzybki mun, osączony makaron ryżowy, jajko oraz natkę pietruszki. Wszystko dokładnie wymieszać. Przygotować papier ryżowy i miskę z letnią wodą. Ja zużyłam 1 opakowanie małego papieru o średnicy 16 cm i 1 opakowanie dużego papieru o średnicy 23 cm. Choc przyznam się i farszu troszke podjadłam więc ze dwie sajdonki więcej by było:) Postępować zgodnie z instrukcją na opakowaniu tj.jeden papier ryżowy namoczyć w letniej wodzie i ułożyć na desce, na papierze ułożyć ok łyżki farszu, boki zwinąć do środka i zrolować. Tak przygotować resztę sajgonek. Na patelni rozgrzać nieco więcej oleju i smażyć sajgonki na złoty kolor. Podawać z surówką oraz sosem - sojowym lub czoskowym sosem chili. Swoje sajgonki podałam z surówką z kapusty i marchewki z koperkiem.

Marchewka

 

romanrafal
romanrafal 08.12.2014 17:59
nie wiedziałem tyle o marchwi
romanrafal
romanrafal 08.12.2014 17:58
Bardzo dobre przepisy na pewno skorzystam,pozdrawiam czekam na wiecej.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak