SKŁADNIKI:
* jajko – 4 szt
* cukier – 150 g
* mąka pszenna – 250 g
* olej – 100 ml
* proszek do pieczenia – 1,5 łyżeczki
* cukier wanilinowy – 1 op
* domowa masa makowa – ok. 150 g
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
Białka oddzielamy od żółtek , ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę.
Pod koniec ubijania dodajemy cukier i cukier wanilinowy, a następnie nie przerywając wlewamy po 1 żółtku.
Dolewamy olej i cały czas miksujemy.
Wsypujemy mąkę pszesianą z proszkiem do pieczenia i delikatnie ale dokładnie mieszamy.
Wlewamy do tortownicy ( 23 cm ) wyłożonej na spodzie papierem do pieczenia.
Co kilka centymetrów dajemy kleksik masy makowej ( delikatnie wciskamy ).
Wkładamy do nagrzanego na 180 C piekarnika na ok. 40-45 minut.
( Piekę 30 minut z termoobiegiem , potem bez ).
Studzimy!
Zajadamy!
Smacznego!