Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

MAKOWE ŚWIĘTA- UCIERANE Z MASĄ MAKOWĄ

A skoro pokazałam Wam już jak przygotować domową masę makową to teraz śmiało możecie wyoróbować kilka makowych przepisów. Na pierwszy ogień - ucierane! Najłatwiejsze!

SKŁADNIKI:

* jajko – 4 szt

* cukier – 150 g

* mąka pszenna – 250 g

* olej – 100 ml

* proszek do pieczenia – 1,5 łyżeczki

* cukier wanilinowy – 1 op

* domowa masa makowa – ok. 150 g

 

 

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

Białka oddzielamy od żółtek , ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę.

Pod koniec ubijania dodajemy cukier i cukier wanilinowy, a następnie nie przerywając wlewamy po 1 żółtku.

Dolewamy olej  i cały czas miksujemy.

Wsypujemy mąkę pszesianą z proszkiem do pieczenia i delikatnie ale dokładnie mieszamy.

Wlewamy do tortownicy ( 23 cm ) wyłożonej na spodzie papierem do pieczenia.

Co kilka centymetrów dajemy kleksik masy makowej ( delikatnie wciskamy ).

Wkładamy do nagrzanego na 180 C piekarnika na ok. 40-45 minut.

( Piekę 30 minut z termoobiegiem , potem bez ).

Studzimy!

Zajadamy!

Smacznego!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak