Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

MAKOWE ŚWIĘTA - SEROMAK Z CZEKOLADĄ I KOKOSEM

Masa makowa zrobiona ... ciasto ucierane zrobione ... to teraz przechodzimy dalej. Święta bez makowca i sernika? O nie nie! Połączmy to w jedną całość! Będzie pysznie!

SKŁADNIKI:
( blacha 24×32 )

MASA SEROWA :
*ser biały dwukrotnie zmielony – 1 kg
* cukier – 1,5 szkl
* mąka ziemniaczana – 2 łyżki
* jajka – 6 szt
* masło – 150 g
* proszek do pieczenia – 1 łyżeczka

MASA MAKOWA:
* mak mielony ( nie masa makowa ) – 250 g
* cukier – 1,5 szkl
* jajka – 4 szt
* masło – 70 g
* mąka – 4 łyżki
* proszek do pieczenia – 1,5 łyżeczki
* olejek migdałowy – 0,5 łyżeczki

DODATKOWO :
* czekolada deserowa / gorzka – 100 g
* wiórki kokosowe
* mleko – 50 ml

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA :

UWAGA!

Przepis jest na dużą blachę ( jeśli chcecie zrobić w mniejszej można śmiało odpowiednio zmniejszyć ilość składników ).

MASA SEROWA :

Oddzielamy żółtka od białek.

Żółtka ucieramy z cukrem na puszystą masę przez ok. 20 minut ( nie krócej! )

Do masy dodajemy po łyżce zmielonego białego sera i cały czas miksujemy.

Wsypujemy mąkę ziemniaczaną przesianą z proszkiem do pieczenia..

Roztapiamy masło , studzimy dokładnie , a następnie wystudzone dodajemy do masy.

Dokładnie mieszamy.

Pianę z białek ubijamy na sztywno i na sam koniec dodajemy ją do masy serowej – mieszamy łyżką.

 

 

MASA MAKOWA:

Oddzielamy żółtka od białek.

Żółtka ucieramy z cukrem na puszystą masę przez ok. 20 minut ( nie krócej! ).

Dodajemy zmielony wcześniej mak i mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia.

Wlewamy olejek migdałowy.

Roztapiamy masło , studzimy i wystudzone dodajemy do masy..

Dokładnie mieszamy.

Pianę z białek ubijamy na sztywno i na sam koniec dodajemy do masy makowej – mieszamy łyżką.

 

 

CAŁOŚĆ :

Blachę wykładamy papierem do pieczenia.

Wykładamy nasze masy ( w rzędach ) :

1.rząd – łyżka czubata masy makowej … mniejsza łyżka masy makowej … łyżka czubata masy makowej … mniejsza łyżka masy makowej ( kilka „kupek” obok siebie ).

2. rząd – łyżka czubata masy serowej … mniejsza łyżka masy serowej … łyżka czubata masy serowej … mniejsza łyżka masy serowej ( kilka „kupek” obok siebie ).

Powtarzamy do momentu wykończenia mas – jeśli którejś będzie za dużo możemy śmiało dołożyć w niektórych miejscach – cały urok ciasta właśnie w tym , że po upieczeniu jest ono nierówne i tworzą się „fale”.

 

 

 

Wkładamy do nagrzanego na 180C piekarnika na ok. 1 godzinę ( przez 40 minut piekłam z termo obiegiem , później wyłączyłam ).

Musimy obserwować ciasto i jeśli zacznie się przypiekać , wyłączmy termo obieg wcześniej.

Po upieczeniu chwilę studzimy.

Roztapiamy czekoladę dodając do niej 50 ml mleka.

Polewamy ciasto i posypujemy prażonymi wiórkami kokosowymi.

Odstawiamy do całkowitego ostudzenia.

Smacznego!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak