SKŁADNIKI:
( blacha 24×32 )
MASA SEROWA :
*ser biały dwukrotnie zmielony – 1 kg
* cukier – 1,5 szkl
* mąka ziemniaczana – 2 łyżki
* jajka – 6 szt
* masło – 150 g
* proszek do pieczenia – 1 łyżeczka
MASA MAKOWA:
* mak mielony ( nie masa makowa ) – 250 g
* cukier – 1,5 szkl
* jajka – 4 szt
* masło – 70 g
* mąka – 4 łyżki
* proszek do pieczenia – 1,5 łyżeczki
* olejek migdałowy – 0,5 łyżeczki
DODATKOWO :
* czekolada deserowa / gorzka – 100 g
* wiórki kokosowe
* mleko – 50 ml
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA :
UWAGA!
Przepis jest na dużą blachę ( jeśli chcecie zrobić w mniejszej można śmiało odpowiednio zmniejszyć ilość składników ).
MASA SEROWA :
Oddzielamy żółtka od białek.
Żółtka ucieramy z cukrem na puszystą masę przez ok. 20 minut ( nie krócej! )
Do masy dodajemy po łyżce zmielonego białego sera i cały czas miksujemy.
Wsypujemy mąkę ziemniaczaną przesianą z proszkiem do pieczenia..
Roztapiamy masło , studzimy dokładnie , a następnie wystudzone dodajemy do masy.
Dokładnie mieszamy.
Pianę z białek ubijamy na sztywno i na sam koniec dodajemy ją do masy serowej – mieszamy łyżką.
MASA MAKOWA:
Oddzielamy żółtka od białek.
Żółtka ucieramy z cukrem na puszystą masę przez ok. 20 minut ( nie krócej! ).
Dodajemy zmielony wcześniej mak i mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia.
Wlewamy olejek migdałowy.
Roztapiamy masło , studzimy i wystudzone dodajemy do masy..
Dokładnie mieszamy.
Pianę z białek ubijamy na sztywno i na sam koniec dodajemy do masy makowej – mieszamy łyżką.
CAŁOŚĆ :
Blachę wykładamy papierem do pieczenia.
Wykładamy nasze masy ( w rzędach ) :
1.rząd – łyżka czubata masy makowej … mniejsza łyżka masy makowej … łyżka czubata masy makowej … mniejsza łyżka masy makowej ( kilka „kupek” obok siebie ).
2. rząd – łyżka czubata masy serowej … mniejsza łyżka masy serowej … łyżka czubata masy serowej … mniejsza łyżka masy serowej ( kilka „kupek” obok siebie ).
Powtarzamy do momentu wykończenia mas – jeśli którejś będzie za dużo możemy śmiało dołożyć w niektórych miejscach – cały urok ciasta właśnie w tym , że po upieczeniu jest ono nierówne i tworzą się „fale”.
Wkładamy do nagrzanego na 180C piekarnika na ok. 1 godzinę ( przez 40 minut piekłam z termo obiegiem , później wyłączyłam ).
Musimy obserwować ciasto i jeśli zacznie się przypiekać , wyłączmy termo obieg wcześniej.
Po upieczeniu chwilę studzimy.
Roztapiamy czekoladę dodając do niej 50 ml mleka.
Polewamy ciasto i posypujemy prażonymi wiórkami kokosowymi.
Odstawiamy do całkowitego ostudzenia.
Smacznego!